BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

Sebija Izetbegović prva je direktorica koja je sestrama priznala koeficijent VSS

Rad medicinskih sestara-tehničara poboljšan je uvođenjem sistema kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga. Svi procesi kliničke zdravstvene njege su standardizirani, sve se dokumentuje u cilju vrednovanja sestrinskih usluga, zaštite i sigurnosti pacijenata, navode iz KCUS-a.

U KCUS-u je trenutno zaposleno 1612 medicinskih sestara-tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila i nivoa obrazovanja. Rad je organiziran tokom 24 sata i podrazumijeva rad u dnevnoj i noćnoj smjeni, kao i rad vikendima i praznicima.

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović ističe da su medicinske sestre-tehničari u ovoj zdravstvenoj ustanovi ravnopravni članovi u zdravstvenom timu, da su obrazovani i kompetentni te da mogu donositi samostalne odluke iz područja zdravstvene njege, i da je njihova uloga izuzetno značajna u procesu liječenja pacijenata.

– Naš cilj je da medicinske sestre-tehničari dosegnu najveće znanje, budu što odgovorniji i samostalniji u svom radu, te da njihov rad bude adekvatno vrednovan. Posebno bih istakla da je generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović prepoznala značaj i potrebu za visokoobrazovanim medicinskim sestrama i tehničarima, te je nakon dugogodišnjeg perioda glavnim medicinskim sestrama-tehničarima klinika priznat završeni Fakultet zdravstvenih studija i koeficijent visoke stručne spreme – rekla je Eminović.

Naglasila je da je unazad dvije decenije sestrinska profesija doživjela niz pozitivnih promjena, počevši od napretka u školovanju, kontinuiranoj edukaciji do stjecanja novih vještina i kompetencija za samostalan rad u svim segmentima zdravstvene njege. Težnja modernog sestrinstva primarno je usmjerena na holistički pristup u očuvanju zdravlja pojedinca i zajednice, te implementaciju procesa zdravstvene njege oboljelim.

Prema riječima generalne direktorice prof. dr. Sebije Izetbegović, klinička zdravstvena njega je poseban segment u sestrinstvu, gdje se od medicinske sestre-tehničara očekuje visoko znanje, stručnost, kompetentnost i odgovornost.

– U KCUS-u medicinske sestre-tehničari svakodnevno pružaju kvalitetnu kliničku zdravstvenu njegu, koristeći se bogatim znanjem i vještinama, te raspoloživim savremenim tehnologijama. One su pored ljekara najznačajnije u liječenju bolesnika. Medicinske sestre su najbliže pacijentima i njihovim porodicama. Naša vizija je usmjerena na povećanje broja sestrinskog osoblja u skladu sa realnim procjenama, i trudimo se da taj proces provodimo kontinuirano za dobrobit uposlenika i pacijenata. U protekle dvije godine godine zaposlili smo 52 medicinske sestre i tehničare. Imamo odličan tim vrijednih uposlenika svih profila. Svi imaju svoje zadatke koje moraju obaviti. Radimo požrtvovano i vrijedno. KCUS je najveća zdravstvena ustanova u državi i naša je obaveza da korisnicima pružimo najbolju moguću uslugu – poručila je prof. dr. Izetbegović.

Kroz KCUS dnevno prođe do 12.000 pacijenata i posjetilaca, te se urade hiljade pretraga i zahvata. U ovoj ustanovi rade najvrednije i najpožrtvovanije medicinske sestre i tehničari, koji vole svoju profesiju i posao, a što potvrđuje veliki broj zadovoljnih korisnika.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!