BiH Slider Slider Vijesti

Sebija Izetbegović: Nakon potpuno jalovog mandata ministrica Ademaj prebacuje lopticu drugima

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović kazala je za Klix.ba da nakon potpuno jalovog mandata ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj prebacuje lopticu drugima.

Ova reakcija uslijedila je nakon što je Ademaj izjavila da ključ za rješavanje problema sredstava u zdravstvu ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koja, kako kaže, ima utjecaja na Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS.

“Iznenađena sam izjavom ministrice Ademaj. Izgleda da ona nije upoznata o svojim obavezama i dužnostima. Možda bi konačno trebala pročitati svoj ugovor, nakon 2,5 godine mandata. Osnovna obaveza kantonalne ministrice je da se brine o zdravstvenom sistemu, na način da svi korisnici budu zadovoljni uslugom, ali i uposlenici plaćama. Njena je dužnost propisati radno vrijeme, uskladiti rad u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Rješenju o registraciji. Njena je dužnost platiti adekvatno uposlenike u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo”, kazala je Izetbegović.

Ističe da bi ministricu Ademaj trebalo pitati zbog čega direktoricu KCUS-a spominje kao ključ.

“Ali evo, podsjećam je da je ona ta koja sjedi na sjednicama Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Naravno, moram je pitati da li se sjeća koliko je novca dodatno namakla iz budžeta za JU Apoteke Sarajevo, čiji je direktor, kao i ona, kadar SBB-a. Evo ja ću je podsjetiti: Godine 2017. iznos je bio 580.000 KM.
Godine 2018. iznos je bio 2.000.000 KM za isti broj apoteka”, rekla je Izetbegović.

Izetbegović se pita da li je tada nekoga zvala telefonom, da li je tada “ključ bio u njenom džepu”.

“Zna ministrica Ademaj da se godišnje troši 350-360 miliona KM u zdravstvu KS. Pa ona je ekonomistica, ne trebam joj ja to govoriti. Zna ministrica Ademaj koliko je i kome potpisala saglasnosti za zapošljavanje i gdje, u svom mandatu. Uostalom, lijepo je i pošteno da javno, i konačno, prizna da ne zna i ne može raditi svoj posao i da ga treba raditi neko drugi”, poručila je Izetbegović.

Direktorica KCUS-a ističe da nije lijepo što nam je Ademaj potrošila dragocjeno vrijeme, a ništa ozbiljno nije uradila za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo.

“Na kraju, nije lijepo da javno iznosi neistine, jer se u pravom sistemu ništa ne završava ‘jednim telefonskim pozivom’, nego posvećenim i predanim radom. Žao mi je što moram reći da je izjava ministrice Zilhe Ademaj djetinjasta, neozbiljna i krajnje populistička. Možda je samo željela da bude duhovita? Ali evo, kako god bilo, spremna sam preuzeti i njen posao, ali da mi prebaci i svoju platu – može i telefonskim pozivom”, zaključila je Izetbegović.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!