BiH Vijesti Vijesti

SDA u srijedu o Konakovićevoj fotelji: Ko je za smjenu, ko za ostanak premijera

600_1518448200elmedin-konakovic-press-12022018-JB-19075

Radi se o Kemalu Ademoviću i Elvedinu Okeriću, a tu je informaciju za Faktor potvrdio šef Kluba zastupnika SDA u kantonalnoj Skupštini Mirza Čelik.

– Amel Mekić je podnio zahtjev kao da je u Klubu SDA, iako je bio nezavisni zastupnik nakon istupanja iz SDP-a. On nije ni bio član Kluba SDA pa tako i ne može istupiti iz njega – kazao je Čelik.

Drugih zahtjeva ili nagovještaja istupanja iz Kluba SDA, tvrdi on, nije bilo. Amor Mašović, čije se ime dovodilo u kontekst zastupnika koji bi mogli napustiti SDA, još uvijek, prema informacijama Faktora, nije donio tu odluku i mnogo je bliži ostanku u toj stranci.

Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA Sarajevo bi trebao zasjedati u srijedu, a na toj sjednici će biti donesena odluka da li će se krenuti u proceduru smjene Konakovića sa premijerske pozicije. Klub SDA, sudeći prema trenutnom stanju, ne može računati na ruke Ademovića i Okerića.

– Oni koji su u Klubu SDA bi trebali slijediti odluke Izvršnog odbora – izjavio je Čelik.

To u praksi znači da, ukoliko Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA odluči pokrenuti proceduru Konakovićeve smjene, može računati na ruke osam zastupnika te stranke. Da bi Konaković bio smijenjen, potrebno je još deset.

Epilog eventualne inicijative bi mogao ovisiti o glasovima Kluba zastupnika SBB-a, koji broji šest zastupnika. Uz njihove glasove, te uz, primjera radi, glasove tri zastupnika BOSS-a i BPS-a, Konakovićeva smjena bi bila poprilično izvjesna.

– Vidjet ćemo, ali ono što mene zabrinjava je da u ovoj situaciji ne funkcioniraju institucije, ne rješavaju se vitalna pitanja za građane. Unutarstranački nesporazum, tako ću ga nazvati, je u neku ruku zaokupio pažnju cjelokupne javnosti i odvratio je pažnju od vitalnih stvari o kojima bi se trebali baviti. Ne saziva se sjednica Skupštine, Vlada funkcionira sa smanjenim kapacitetom i naprosto moram kazati da su sad prisutne i teorije zavjera, dogovoreni nesporazumi i stranački i rodbinski interesi. Mi pomno pratimo situaciju. Nismo donijeli konačnu odluku iz prostog razloga što mislimo da je prekomplicirana situacija vezana za ovo što se trenutno događa. Mogu garantirati da nećemo postati taoci laži i licemjerja koje nam se pokušava sad servirati kroz ovo – kazao je u razgovoru za Faktor zastupnik SBB-a Zvonko Marić.

Laži i licemjerje o kojem Marić govori se, pojašnjava, odnose na stvari koje su poznate od ranije, a aktueliziraju se nakon Konakovićeve odluke da napusti SDA.

– Čujemo sa različitih strana čak i teorije zavjera. Pominju se slobodni zidari, masoni i vrlo je interesantno da su te stvari, koje su konstatirane kao razlog za ovaj sukob, postojale i ranije. Međutim, nije ništa učinjeno. U politici su jako prisutni dogovoreni nesporazumi. Mi to ne smijemo nikako izgubiti iz vida. Ako se navode neke stvari koje smo čuli na sjednicama Skupština i u medijima, da postoji organizirani kriminal, mene interesira zašto se to nije ranije kazalo – izjavio je Marić.

Iako tvrdi da se ne bavi matematikom kada je u pitanju skupštinska većina i podrška njegovom mandatu, očigledno je da situacija u praksi nije takva. Potvrđuje to i nedavni sastanak Konakovića i predsjednika Nezavisnog bloka Senada Šepića. Tri glasa zastupnika Nezavisnog bloka u Skupštini Kantona Sarajevo bi mogla imati ključnu ulogu u izglasavanju povjerenja aktuelnom premijeru.

Konaković sa sigurnošću računa i na glasove pet zastupnika Naše stranke, naročito zahvaljujući prijateljskom odnosu sa predsjednikom Naše stranke Predragom Kojovićem.

Međutim, sudeći prema današnjoj izjavi generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića, Konaković neće dobiti podršku ove stranke. Komentirajući najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će u Skupštini KS zatražiti smjenu premijera koji je napustio SDA, Čengić je rekao da će njegova stranka podržati Konakovićevu smjenu, ali ne zato jer je traži SDA nego jer se ne slažu s načinom na koji je premijer do sada vodio politiku u KS.

U konačnici se ponovo vraćamo na Klub SBB-a, čija će odluka, ukoliko SDA odluči krenuti u proceduru Konakovićeve smjene, biti ključna za njegov (ne)ostanak na premijerskoj poziciji.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši