SDA donijela sve potrebne odluke: Incijativa za smjenu načelnika Lukavca uskoro pred vijećnicima

Lokalna SDA donijela je sve potrebne odluke unutar stranke kojima se pokreće incijativa za smjenu načelnika Lukavca Edina Delića.
Edin-Delić-1

Incijativa bi sada trebala ići u Općinsko vijeće Lukavac i o njoj će se izjašanjavti vijećnici, a ukoliko bude usvojena uslijedit će referendum, na kojem građani odlučuju jesu li za opoziv načelnika.

"Sjednice Vijeća nije bilo tokom oktobra. Očekujemo da naredna sjednica bude u drugoj polovini novembra, kada će naši vijećni pokrenuti inicijativu za opoziv načelnika. Ukoliko to ne bude na redovnoj tražit ćemo vanredno zasjedanje" kaže za Faktor Tarik Arapčić, predsjednik Općinskog odbora SDA Lukavac.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA Ermin Jusufović, trenutno se nalazi na Evropskopm prvenstvu u sjedećoj odbojci, gdje brani boje BiH, pa će i incijativa pričekati njegov povratak.

"Većina koja će podržati incijativu nije sporna i mi ćemo do održavanja sjednice Općinskog vijeća obaviti dodatne konsultacije s koalicionim partnerima" kaže Arapčić.

U Općinskom vijeću Lukavac sjedi 31 vijećnik, od toga SDA ima 12, Stranka za BiH tri, a s njima većinu čine i dva zastupnika nacionalnih manjina. Ukupno je to 17 ruku, što je više od polovine potrebne za usvajanje incijative za opoziv. U Vijeću su još SDP sa pet vijećnika, DF i SBB sa po tri, te tri vijećnika manjih stranaka.

U lukavačkom SDA načelniku Deliću zamjeraju da u svim poslovima na nivou mjesnih zajednica zaobilazi legitimno izabrane kadrove SDA, kao i da stvara paralelne strukture s ljudima koji su mu odani, a time narušava međuljudske odnose. Smeta im i to što općinski budžet nije usvojen u Vijeću nego na Kolegiju načelnika, te što načelnik, kako se navodi u saopćenju Općinskog odbora, u javnim nastupima provodi "huškačku politiku i sije mržnju prema ljudima iz SDA".

Načelnik Delić ne spori da SDA ima većinu kojom može pokrenuti incijativu za opoziv, ali kako je istakao za Faktor, smatra da građani na referendumu neće podržati njegovu smjenu.

Da bi Delić bio opozvan potrebno je da incijativu podrži više od 50 posto građana koji izađu na referendum.

Edin Delić je na izbore za načelnika izašao kao nestranački kandidat, ali su ga podržali SDP, DF i SDU. Nedugo nakon izbora za načelnika općine zvanično je pristupio SDP-u.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>