BiH Vijesti

Schwarz-Schilling: Rusi jačaju svoju poziciju u BiH, EU i SAD moraju hitno djelovati

Nakon otvorene podrške Republici Srpskoj, osude Zapada što podstiče zemlje Balkana na učlanjenje u EU i NATO, čime se “podriva sigurnost i stabilnost”, Valentina Matvijenko je začinila posjetu zvaničnom izjavom da je Rusija i na tim prostorima protiv proširenja NATO-a, piše DW.

– Iako je ovakav stav Kremlja odavno poznat, u BiH on posebno dobija na značaju, jer se radi o zemlji u kojoj su mišljenja o učlanjenju u NATO podijeljena – kaže prof. dr. Klaus Buchenau, koji predaje istoriju jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Regensburgu.

On smatra i da će to “produbiti napetosti između Bošnjaka i Hrvata na jednoj i Srba na drugoj strani”. Mišljenje profesora Buchenaua je da bi svako forsiranje učlanjenja u NATO samo produbilo napetosti: “NATO bi trebao nastupiti diplomatski i sačekati razvoj situacije”.

Bivši CDU-ministar u njemačkoj vladi i bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling kaže da “NATO u BiH ne može djelovati jer odluku mora donositi većina stanovništva”.

– A u BiH većine nema, jer se sve stalno blokira u Domu naroda. OHR je praktično uništen. Sada bi SAD i EU morali iznaći zajedničku poziciju jer tamo može izbiti rat – kaže Schwarz-Schilling koji smatra i da je to razlog za buđenje SAD i EU, koje hitno moraju djelovati.

Profesor Klaus Buchenau smatra da je izjava Valentine Matvijenko da Rusija podržava Dejton, ali da traži zatvaranje OHR-a, protivrječna, jer “ukazuje da Rusija Dejtonski sporazum vidi kao korak za faktičku secesiju bosanskih Srba, a ne kao mogućnost za očuvanje BiH kao zajedničke države.”

I Schwarz-Schilling o tome ima slično mišljenje: “Rusi godinama rade na jačanju svoje pozicije u RS, čiji je konačni cilj otcjepljenje ovog entiteta od BiH”.

-Mi smo međutim stalno zatvarali oči. U izvještajima EU su informacije koje govore o tome izbjegavane, u posljednjem se spominje ruska retorika ali to nije retorika već cilj i to Zapad mora konačno shvatiti – rekao je.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši