BiH Vijesti Vijesti

SBB-ov show: Dovezli se kod Čavare u blindiranom džipu i saopćili da ostaju vlast

Delegacija SBB-a je jutros na sastanak došla “sa stilom”, u blindiranom džipu koji je kompanija Avaz kupila od Nasera Keljmendija. Nakon kraćih “konsultacija” kod Čavare, na konferenciji za novinare organiziranoj za medije pod kontrolom SBB-ovog šefa, saopćeno je da SBB-ovi kadrovi ostaju dio vlasti, Federalne vlade i parlamentarne većine. Time je vjerovatno privremeno, dok se ne približe izbori za koji mjesec, ad acta stavljena priča o SBB-ovom izlasku iz vlasti.

Drugi mediji, osim Radončićevih, nisu bili obaviješteni o sastanku, pa o njemu nisu ni izvijestili dok se saopćenjem za javnost nije oglasio Čavara, piše Faktor. U saopćenju se navodi:

– Čavara je istaknuo kako je insistirao da SBB BiH ostane dio parlamentarne većine i izvršne vlasti, imajući, kako je rekao, u vidu interes svih naroda i građana koji žive u Federaciji BiH i reformske procese koji se moraju voditi. Ocijenio je kako sijedi turbulentno razdoblje pred izbore te kako smatra da će zajedno tome moći najbolje odgovoriti.

Na SBB-u ostaje da kroz svoja stranačka tijela donese najbolju odluku o pitanju učešća u izvršnoj vlasti, ali isto tako, da na najbolji način procijeni koliko je važno da budu dio parlamentarne većine kako bi zajedno rješavali sve ono što je u ovim trenucima nagomilano, u smislu problema s kojima se suočava svaki stanovnik u FBiH – kazao je Čavara.

Da je razgovor s Čavarom bio koristan za “neodlučni” SBB rekla je potpredsjednica te stranke Adisa Omerbegović-Arapović. Ona je istaknula, navodi se u Čavarinom saopćenju, kako će konačnu odluku o ostavkama ministara SBB-a BiH u Vladi Federacije BiH donijeti organi stranke, ali da je više nego očigledno da, nakon razgovora s predsjednikom FBiH, SBB ostaje u Vladi FBiH.

Bilo bi krajnje suludo povjerovati u to da neki organi SBB-a odlučuju o bilo čemu u toj stranci, a kamoli o ostavkama ili ostanku SBB-ovih ministara u Federalnoj vladi. Sama priča o izlasku iz vlasti je Radončićeva preuranjena predizborna kampanja u kojoj SBB uživa vlad u punom kapacitetu, ali ima retoriku opozicije.

Pitanje SBB-ovog izlazka iz Federalne vlade nesumnjivo će se ponovo potencirati za koji mjesec, kada pojačanim intenzitetom krene izborna utrka. Do tada valja naglasiti da je SBB, suprotno njihovim tvrdnjama, često bio destabilizator Federacije, kroz Vladu i Parlament uz vrlo jaku medijsku kampanju, ali da su na kraju uvijek glasali zajedno sa SDA i HDZ-om.

Iako nikada nisu glasali protiv akciza, SBB-ovi kadrovi, pa i sam Radončić, su u javnosti stvarali sliku da su protv tog seta zakona u državnom Parlamentu. Uprkos višesedmičnom dramatiziranju kako neće podržati ni federalni ni državni budžet, SBB je na kraju glasao i za jedan i za drugi i to odbacujući vlastite amandmane. Veliki protivnici Zakona o PIO u Federalnom parlamentu su glasali za PIO. Nakon što su istovremeno usvojene i izmjene Zakona o pravima policijskih službenika, Radončić je preko svojih medija to pokušao predstaviti kao “veliku pobjedu policije i SBB-a”. Istina je da se radi o potpuno suprotnoj stvari, a to je da Radončićev pokušaj stvaranja krize i dobožnja borba za prava policije nije uspjela. Na kraju je prevladao razum, pa je Federalna vlada na čelu sa Fadilom Novalićem i resornim ministrima Aljošom Čamparom i Veskom Drljačom, našla najbolje rješenje i za penzonere i za policiju. Dakle, radi se o Radončićevom porazu.

Zaključak se sam nameće, Radončićeva stranka sve vrijeme čini jednog od kočničara u ovoj državi. Da nije tako, većina zakona, budžeti i ostale odluke koje su neminovnost, mogle su se donijeti ranije, što nije učinjeno i direktno je štetilo stanovnicima FBiH i BiH općenito. Za sve to vrijeme javnost je mogla svjedočiti bahatosti i rastrošnosti pojedinih SBB-ovih direktora, kao i uhljebljenju stotina kadrova SBB-a i njihove rodbine.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši