BiH Slider Slider Vijesti

Savez logoraša u BiH: Opasna rehabilitacija fašizma u Bosni i Hercegovini i na Balkanu

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini oštro je osudio jučerašnje javno paradiranje pripadnika četničkog pokreta u Višegradu, te pozvao sve nadležne domaće i međunarodne subjekte da sankcionišu i zabrane ne samo jučerašnje već bilo koje paradiranje u slavu ratnim zločincima.

– Iako smo već skoro cijelo stoljeće žrtve postojanja i djelovanja fašističkih ideja u Bosni i Hercegovini/na Balkanu, koje se još od 40-ih godina manifestuju kroz normalnom ljudskom umu nepojmljive/nezamislive zločine i genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom bojimo se da je jučer u Višegradu javno i snažno upućena prijetnja slobodi, životu i opstanku – saopćili su iz saveza.

Redovne i neometane parade četnika, kako navode, popraćene pjesmama koje slave ubijanja, klanja i silovanja nedužnih civila, te kojima je smisao postojanja iz generacije u generaciju Drinu puniti krvlju, trebaju konačno biti sankcionisane i zabranjene.

– U protivnom, sudionici jučerašnjeg postrojavanja će sutra ponovo krenuti u krvavi pohod s one strane Drine, na Bosnu i Hercegovinu, i to u istim onim uniformama u kojima su harali i četrdesetih i devedesetih godina. Dokazalo se da četnički pokret nikada nije bio samo poremećena ideja, već surova i krvava realnost bošnjaka – navode iz Saveza logoraša.

One, kako dodaju, koji crpe resurse ove zemlje kako bi svakodnevno zastrašivali i ponižavali žrtve etničkog čišćenja iste te zemlje, te revidiraju presude o genocidu i zločinima koje je osudio cijeli svijet, pozivaju da prihvate odgovornost za dosad učinjena nedjela i učine sve kako se ona više nikada ne bi ponovila.

– Također, pozivamo sve nadležne domaće i međunarodne subjekte da sankcionišu i zabrane ne samo jučerašnje već bilo koje paradiranje u slavu ratnim zločincima, istrebljenju i oduzimanju ljudskih života – saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!