Regija i Svijet Svijet

Saudijsku Arabiju zbog ubistva Khashoggija osudilo 36 zemalja

Ukupno 36 zemalja osudilo je Saudijsku Arabiju zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je ,u četvrtak, predstavnik Ujedinjenih nacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Osuđujemo ubistvo novinara Jamala Khashoggija, za koje je Saudijska Arabija potvrdila da se dogodilo u njenom konzulatu u Istanbulu“, rekao je Harald Aspelund, stalni predstavnik Islanda, u uredu UN-a, u Ženevi.

Aspelund je istakao da okolnosti Khashoggijeve smrti potvrđuju potrebu zaštite novinara i da se podrži pravo na slobodu izražavanja širom svijeta.

On je u ime 36 zemalja, među kojima i svih 28 članica Evropske unije, zatražio da Saudijska Arabija “otkrije sve dostupne informacije i da u potpunosti sarađuje u svim istragama o ubistvu“.

“Istrage o ubistvo moraju biti brze, efikasne i temeljite, nezavisne, nepristrasne i transparentne. Odgovorni moraju odgovarati“, istakao je Aspelund.

Pozvao je Saudijsku Arabiju i “da preduzme značajne korake kako bi osigurala da svi, uključujući borce za ljudska prava i novinare, mogu slobodno i potpuno ostvariti sva prava na slobodu izražavanja, mišljenja i udruživanja, bez straha od odmazde“.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Potom su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Podijeli na društvene mreže!