BiH Vijesti Vijesti

Šarović: Tvrdnje ministra Đokića su ‘čista demogogija’

600_15143820921510844797150894615515039114441502107662mirko-sarovic-press-07082017-JB-1728

-Trenutno je zatraženo i mišljenje o rješenjima iz odluke od nadležnih institucija iz Republike Srpske i Federacije BiH. Nova odluka znači više rada u ovoj oblasti, viši kvalitet goriva, što je interes građana, ali i prelazni zaštitni period za naše proizvođače koji proizvode neke vrste goriva lošijeg kvaliteta – istakao je Šarović.

On je nazvao „čistom demagogijom, ispraznom pričom i gomilom neistina“ tvrdnje ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, “mimo utvrđene procedure i imenovane Radne grupe, uputilo Vladi RS-a tekst Nacrta odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH, „kojim se favorizuju uvoznički lobiji koji posluju u Federaciji BiH“.

-Dvije godine molim bezuspješno ministra Đokića i njegove saradnike da mi pomognu sa svojim mišljenjima neposredno ili kroz  stručno radno tijelo kako bih pripremio novu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, jer smo prema obavezama prema Energetskoj zajednici i novim EU standardima to trebali učiniti još 2016. godine. Ne znam zbog čega je njegova podrška izostala, zašto je opstruirao rad jednog takvog organa, te zašto nije dao svoj stav o poziciji Rafinerije nafte Brod i drugih domaćih proizvođača u okviru nove odluke i ranije preuzetih obaveza za modernizaciju Rafinerije – naveo je Šarović.

Kako bi završili pregovore sa Ruskom Federacijom o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) neophodno je, podsjeća, usvajanje i navedene odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

-Ovo je veoma važan momenat jer je to jedini preostali uslov Rusije za konačno pristupanje BiH  u WTO – ukazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U skladu sa zakonom, predlagač ove odluke je ministar vanjske trgovine, a usvaja je Vijeće ministara BiH i ova procedura nema apsolutno nikakve veze sa tobožnjim prijenosom nadležnosti, odgovorio je Šarović na Đokićeve tvrdnje, da će resorno entitetsko ministarstvo, u okviru Vladine politike, uraditi sve da zaštiti ustavne nadležnosti RS-a.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši