BiH Vijesti

Sarajevo: Završena sjednica Predsjedništva SDP

Odluku o tome treba li SDP ući u vlast u Federaciji BiH, kao i na nivou Državne vlasti donijeti će Glavni odbor stranke u subotu, zaključeno je, između ostalog, na sjednici Predsjedništva SDP-a u Sarajevu, koja je završena kasno u četvrtak, potvrđeno je agenciji Patria u toj stranici.

BH blok, kojeg čine SDP, DF i Naša stranka donio je odluku da ne ulaze u vlast sa nacionalnim strankama na nivou Federacije i na nivou državne vlasti, nakon izbora 7. oktobra. Takva odluka dovela je do zategnutih odnosa između partnera u BH bloku, ali i unutar samog SDP-a.

Predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona kazao je danas u novinarima da je cilj SDP-a u ovom kantonu da uđe u vlast, zbog dobrog izbornog rezultata te stranke u Tuzlanskom kantonu. Dio članova SDP-a pak smatra da partija treba ostati u opoziciji.

Bijedić je danas prije sjednice Predsjedništva također rekao da je Glavni odbor SDP-a taj koji potvrđuje da li SDP treba ići u vlast ili opoziciju, bez obzira kakve odluke su ranije donijeli čelnici stranke.

“Ma kakvu odluku donese Glavni odbor, to neće dovesti do raskola unutar stranke, i ostali članovi trebaju da ispoštuju tu odluku Glavnog odbora”, rekao je Bijedić.

Iz SDA su ranije pozvali BH blok da uđu u federalnu i državnu vlast, kako bi se, kako su izjavili, bosanskohercegovačke političke patriotske snage zajedno suprotstavile nasrtajima na teritorijalni integritet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine koji dolazi iz susjedne Srbije i Hrvatske, ali i nekih unutarnjih retrogradnih političkih snaga.

Ulasku u vlast sa nacionalnim strankama prvo su se usprotivili iz Naše stranke, nakon čega su poziv, za sada, odbili i iz SDP-a i DF-a.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!