BiH Vijesti Vijesti

Sarajevo: Radnici Parka kod Predsjedništva BiH izradili bosanski ćilim od cvijeća

Prva je to ovogodišnja cvijetna gredica koja je ukrašena novim sezonskim jednogodišnjim cvijećem u okviru akcije uređenja javnih zelenih površina, odnosno cvijetnih gredica sezonskim cvijećem koju ovog proljeća realizira preduzeće Park.

Početku akcije sadnje sezonskog cvijeća prethodila je priprema terena za sadnju u Malom parku, pa je tako jučer na ovom lokalitetu uklonjeno staro sezonsko cvijeće, koje je od jeseni ukrašavalo ovaj prostor, izvršena je prihrana i uređenje zemljišta, a danas od jutarnjih sati vrtlari i cvjećari otpočeli su sadnju cvijeća, kojim su izradili pravi cvijetni bosanski ćilim, odnosno cvijetna gredica urađena je upravo u ovom motivu.

Inače, danas zasađeno sezonsko cvijeće, ali i ono kojim će narednih dana biti ukrašene postojeće cvijetne gredice na zelenim površinama širom Kantona Sarajevo proizvedeno je u Parkovom rasadniku u Nedžarićima tokom zimskog perioda. Inače praksa je to da Parkovi rasadnici konstantno vrše proizvodnju i uzgoj sadnog materijala za potrebe uređenja i održavanja javnih zelenih površina u Kantonu Sarajevo. Tako je od jeseni, pa tokom zimskog perioda u staklenicima u Nedžarićima iz sjemena proizvedeno gotovo 100.000 komada sezonskog, jednogodišnjeg cvijeća kojim će u narednih petnaestak dana biti uređene površine u ulici Mula Mustafe Bašeskije, u Velikom i danas u Malom parku, parkovima Koševo I i II, na površinama u blizini Alipašine džamije, na Skenderiji, u ulicama Hamze Hume, Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića, Džemala Bijedića, na Dobrinji, Stupu, na Ilidži, u Vogošći, zelene površine u Pionirskoj dolini, te niz drugih manjih lokacija.

Sadnice, vrlo kvalitetnog, certificiranog i što je najvažnije cvijeća iz vlastite rasadničke proizvodnje preduzeće Park svojim kupcima po pristupačnim cijenama nudi i u vrtnom centru Flora u Nedžarićima, u ulici Aleja Bosne srebrene 66, saopćeno je iz Parka.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši