BiH Vijesti Vijesti

Sarajevo: Otvoren Spomen-park Odreda “Lasta”

Spomen-park se nalazi kod Građevinskog fakulteta UNSA, gdje je nekada bilo sjedište jedinice, a uskoro će na ovome mjestu biti izgrađen i spomenik poginulim pripadnicima “Laste”.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Mujo Fišo kazao je da je zadovoljan što je Sarajevo pored Trga Prvog Korpusa Armije RBiH i Ulice Armije RBiH dobilo i Spomen park Odreda “Lasta”.

– U maju obilježavamo niz važnih godišnjica i nastavićemo dalje istim tempom, jer nećemo dozvoliti da se historija naše slavne borbe zaboravi – poručio je ministar Fišo.

Odred “Lasta” formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke.

Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo i moguće okupacije.

Tokom agresije na BiH jedinica je učestvovala na mnogim ratištima u gradu Sarajevu, oko grada, u Mostaru, a ratnu epopeju pripadnici ovog odreda završili su u Bosanskoj Krajini kao oslobodioci Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca.

Lasta je prva jedinica koja je ušla u opkoljeni grad Mostar i za taj podvig je od gradonačelnika Mostara dobila priznanje u vidu Povelje Grada Mostara.

Prema medicinskim evidencijama, u odnosu na ukupan broj pripadnika jedinice, tokom agresije u prosjeku je svaki pripadnik dva puta ranjavan.

Ova jedinica je i dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši