BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

Salkić za srbijansku agenciju Beta: Oni koji su zagovarali ujedinjenje RS i Srbije su završili u Hagu i na smetljištu historije

“Potpuno je jasno da se to nikada neće desiti. Bilo je i prije (predsjednika RS Milorada) Dodika onih koji su to zagovarali i završili su na smetljištu historije”, kazao je Salkić agenciji Beta, komentarišući Dodikovu izjavu sinoć u Beogradu da će se RS i Srbija jednog dana ujediniti u jednu državnu zajednicu.

Salkić je rekao da su to govorili oni kojima je Haški tribunal presudio za “udrženi zločinački poduhvat” i ratne zločine u BiH poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića i ostalih.

“Podjela BiH se neće desiti nikada i ni u kojem obliku, dok god u ovoj zemlji postoji ijedan patriota”, ocijenio je Salkić.

On smatra da Dodikova izjava nije dnevnopolitička i populistička, već da je na tragu “strateških ciljeva, koji su definisani još 9. januara 1992. godine, prema kojima na području RS treba da živi što manje onih koji nisu Srbi i pravoslavci”.

“Dodikova izjava je smišljena, ciljana i u cilju je nečijih drugih interesa. Mi to smatramo kao najozbiljnije prijetnje, a ako Dodik bude nešto preduzeo u tom pravcu, imaće adekvatan odgovor”, upozorio je Salkić.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića nije želio da komentariše izjavu predsjednika bh. entiteta Republike Srpske da će Srbija i RS jednog dana biti jedna država.

“Nema tu šta da se komentariše. Mi se ne bavimo Dodikovim jeftinim populizmom i lažnim nacionalizmom”, rečeno je agenciji Beta u toj stranki.

Republika Srpska i Srbija bi trebalo da završe ujedinjene u jednu državnu zajednicu, poručio je juče predsjednik RS Milorad Dodik. Kako je rekao, ne očekuje da do ujedinjenja dođe sada, već do kraja vijeka ili u narednih nekoliko decenija, a istakao je da su Srbi u Republici Srpskoj “zagledani” u Srbiju i obećao da će sve snage upotrijebiti da bi bili zajedno.

“Mi to radimo i nismo bez saveznika”, rekao je predsjednik RS na predavanju povodom 50 godina Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

(Bportal.ba/Beta)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši