BiH Izdvojeno Slider Vijesti

Salkić: Stav Rusije neće promijeniti činjenice o genocidu i agresiji

Potpuno pogrešan stav da je u Bosni i Hercegovini bio „građanski rat“ i negiranje genocida kroz odbijanje rezolucije, neće pomoći ni bosanskim pravoslavcima, niti je vjetar u leđa u podizanju na viši stepen izgradnje zajedničkog života, tolerancije i razumijevanja među građanima i narodima u Bosni i Hercegovini.

-Karakter rata je utvrđen kroz presude o udruženim zločinačkim poduhvatima, i sa istoka i sa zapada. Te činjenice su historijski fakti i njih neće i ne može promijeniti stav bilo koje zemlje i njene politike. Dobro bi bilo da je Valentina Matviyenko posjetila Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice, te da se poklonila žrtvama genocida i izvinila za rusko ne u UN-u prilikom usvajanja rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica, ali se mogla ograditi i od učešća ruskih dobrovoljaca u agresiji na našu zemlju, a od kojih su neki učestvovali u najstravičnijim zločinima, među kojima je i genocid, kazao je potpredsjednik Salkić, dodajući da su potočarsko mezarje, stotine lokacija masovnih grobnica, brojna stratišta, logori širom ovog entiteta i mnoge domaće i međunarodne presude, te suze i poginjanje glave civliziranog svijeta, najveći pokazatelj i pečat za karakter rata u Bosni i Hercegovini.

– Naše žrtve, naš bol i presude su udžbenici za našu djecu, buduće generacije, ali i svu djecu civiliziranog svijeta. Svijeta koji se stidi kada majka kopa četiri sina ili kada se iz grobnice ekshumira ubijena trudnica. Sve ostalo je politizacija, izbjegavanje suočavanja sa istinom i vrijeđanje žrtava i njihovih porodica. Ovako, nažalost, ostaje gorak okus i osjećaj da se Rusija potpuno javno i otvoreno stavila samo na stranu bosanskih pravoslavaca. U ovoj zemlji svi dobronamjerni gosti su dobrodošli. Ali, svi gosti bi trebali iskazati poštovanje prema domaćinima, što se u ovom slučaju nije desilo, istakao je Salkić.

Potpredsjednik Salkić kazao je i kako je izostavljanje državnih simbola prilikom posjete u Banja Luci ružna poruka prema državi Bosni i Hercegovini, a nazivanje saradnje jednog bosanskohercegovačkog entiteta i Rusije „međudržavnom“, je najveći oblik nepoštovanja države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma.

– Zbog svega, ostaje nam da sumnjamo da je ovo bila smišljena posjeta radi daljnjeg podizanja tenzija i davanja podrške politici Milorada Dodika, izjavio je potpredsjednik  bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši