Salkić sa muftijom Fazlovićem: Poziv privrednicima da investiraju u povratnička mjesta

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, sastao se danas u Tuzli sa Vahidom ef. Fazlovićem, tuzlanskim muftijom. Istaknuto je da se u bh. entitetu RS već duže vrijeme provodi sistemska diskriminacija Bošnjaka na polju obrazovanja, zapošljavanja u javne institucije i ustanove, te u medijima. Sistematski se provodi negiranje bosanskog jezika i bošnjačkog identiteta.
Salkic - Fazlovic

Tokom ovoga susreta potpredsjednik Salkić je upoznao muftiju Fazlovića s aktuelnim informacijama o stanju Bošnjaka u ovom entitetu, posebno u Podrinju, koje je u aktualnoj organizacijskoj strukturi Islamske zajednice u nadležnosti Muftijstva tuzlanskog.

Tokom ovog susreta razgovarano je i o nedavnim nemilim događajima u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Vlasenici, kada je pravoslavni sveštenik na času tražio od djece da se krste, povrijedio vjerska osjećanja djece muslimana. Potpredsjednik Salkić kazao je muftiji Fazloviću da je dobio uvjeravanja Menadžmenta ove škole da se radilo o nesporazumu, te da postoji jasno opredjeljenje da se ovakva praksa ne ponovi.

-Tuzlansko muftijstvo, na čijem je čelu uvaženi muftija Vahid-ef. Fazlović, daje ogroman doprinos poboljšanju položaju muslimana na prostoru bh. entiteta RS. Uz državne institucije Islamska zajednica je posebno važan oslonac i podrška opstanku muslimana na ovome prostoru. Tokom današnjeg razgovora složili smo se da je neophodno raditi na otklanjanju diskriminacije Bošnjaka, te učiniti sve da se sačuvaju mir, sloboda i država Bosna i Hercegovina. U saradnji sa Islamskom zajednicom, a uz podršku državnih institucija, pristupit ćemo projektima ekonomskog jačanja porodica Bošnjaka. Stoga, pozivamo naše privrednike da investiraju u mjesta u kojima je ostvaren povratak i u kojima danas žive Bošnjaci. To je najbolji način da se otkloni diskriminacija u zapošljavanju, - istakao je potpredsjednik Salkić.

Muftija Fazlović se zahvalio podpredsjedniku Salkiću za evidentan trud i napor koji ulaže da bi se stanje Bošnjaka u RS popravilo. Razgovarano je i o nizu budućih aktivnosti koje treba poduzeti za dobrobit i korist povratnika u RS.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>