BiH Izdvojeno Slider Vijesti

Salkić sa bh. građanima u Londonu: Naši vojnici hodaju čista obraza i nisu iza sebe ostavljali grobnice

Odgovarajući na pitanja prisutnih o hapšenju generala Atifa Dudakovića, potpredsjednik Salkić je kazao da pokušaji izjednačavanja branilaca i čestitih bosanskih sinova sa agresorima i okorjelim zločincima nikada neće uspjeti, iako su napori sve veći.

-Naša borba za domovinu je bila časna, dostojanstvena i viteška. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za udružene zločinačke poduhvate, kakav je slučaj sa našim komšijama. Bili smo dostojanstveni u odbrani naše domovine od agresije sa istoka i sa zapada, i nismo činili sistemske zločine. Naši vojnici nisu rušili bogomolje, nisu palili naselja, nisu ubijali djecu, nisu ubijali trudnice i nedužne civile, nisu iza sebe ostavljali desetine masovnih grobnica, nisu pravili logore, nisu silovali žene i djevojke, i na kraju, nisu počinili genocid, kazao je Salkić dodajući da su oni koji su ukaljali obraz čestite Armije RBiH osuđeni još tokom rata.

– Danas, mi ostajemo dostojanstveni, iako nas žele izjednačiti sa zločincima. Iz odbrane od agresije izašli smo čista obraza i zato sve bh. patriote širom svjeta trebaju hodati uzdignete glave, ostati uspravni i biti ponosni na djela naših saboraca. Uvjeren sam da će naš general i drugi komandanti dobiti i ovu bitku, kao i sve bitke u odbrani naše domovine i da će uzdignute glave izaći iz ovog procesa, kazao je potpredsjednik Salkić.

29 04 2018 Ramiz Salkic London (3)

On je istakao da bh. patriote moraju deset puta više ponavljati istinu o dešavanjima u prošlosti, jer agresivna kampanja u širenju neistina postaje sve jača i dominantnija.

-Pitam se kada će i hoće li ikada Tužilaštvo procesuirati sve one koji su počinili genocid i teške ratne zločine u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Osmacima, Foči, Višegradu, Bijeljini, Prijedoru, Kotor Varošu, Bosanskom Brodu i svim drugim mjestima u entitetu RS. Mi čekamo pravdu, a tužioci i sudije su plaćeni da pravda bude zadovoljena. U suprotnom, možemo sumnjati da su oni samo tu da rade predmete na bazi političkog pritiska. Žrtve traže kažnjavanje zločinaca, a oni se slobodno kreću. Mi zločince susrećemo svakodnevno, i što je najžalosnije, oni su danas u poziciji da i dalje utječu na društvena kretanja i živote građana, kazao je Salkić.

Inače, tribinom u Londonu je završena trodnevna posjeta bh. građanima u Velikoj Britaniji, u okviru koje je potpredsjednik Salkić posjetio nekoliko gradova, te govorio o aktuelnim političkim temama u zemlji, investiranju u domovinu, aktivizmu, uvezivanju dijaspore, učešću u demokratskim procesima, te njegovanju sjećanja na genocid.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši