BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Salkić: Ministar Malešević ne govori istinu, bošnjački učenici su žrtve diskriminacije

Ministar Malešević je danas nakon sastanka sa novoimenovanim šefom Kancelarije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Drahoslavom Štefanekom, kazao da u obrazovnom sistemu tog bh. entiteta „nema segregacije“, niti „razdvajanja djece po nacionalnoj pripadnosti“.

Potpredsjednik Salkić je naveo da ministar Malešević ne govori istinu, te da entitetska vlast upravo radi suprotno, a da će Malešević ostati upamćen kao ministar, koji u 21. stoljeću provodi politiku diskriminacije nad djecom.

Tu politiku, koja zabranjuje bosanski jezik, ali i druga prava bošnjačkoj djeci u bh. entitetu RS, osuđuje cijeli civilizirani svijet. O tome svjedoče brojna reagovanja domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, koja se bave pravima djece. Potpredsjednik Salkić je podsjetio da je u pismu, kojeg je na njegovu adresu 29. januara 2018. godine uputio Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, navedeno da zabrana bosanskog jezika predstavlja „diskriminaciju i kršenje međunarodnog prava“.

-O tome kako u bh. entitetu RS nema segregacije, najbolje govore alternativne škole u Vrbanjcima i Konjević Polju, ali i bojkotovanje nastave u Liplju kod Zvornika. Da poštuje bilo kakva prava djece, da ne razdvaja učenike po nacionalnoj osnovi, ministar Malešević bi se bar udostojio i posjetio učenike u ovim sredinama i saslušao njihove probleme. Osim nezapamćene diskriminacije koju provode, ministra i entitetsku vlast ne zanima ni kako bošnjačka djeca dolaze do škole i imaju li osnovne uslove za rad.

Smatram da je obrazovni sistem u bh. entitetu RS izvor segregacije, diskriminacije i međunacionalnih podjela, te da takva praksa mora prestati za dobrobit svih građana i budućih generacija koje dolaze. Ukoliko težimo ka evropskim standardima, Malešević i vlast koju predstavlja moraju uvažavati prava svih građana u bh. entitetu RS, a ne na ovakav način predstavljati lažnu sliku o stanju u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, kazao je potpredsjednik Salkić.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši