SAD poslao bombardere na Korejski poluotok: “Šanse za nuklearni rat rastu iz dana u dan”

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost HR McMaster proglasio je Sjevernu Koreju "najvećom neposrednom opasnošću za Sjedinjene Američke Države", dodavši kako šanse za nuklearni rat s tom zemljom rastu iz dana u dan.
hina123rfndexrbher

"Opasnost raste svakog dana, što znači da smo mi zapravo u utrci, mi smo u utrci da što prije budemo sposobni riješiti ovaj problem", kazao je McMaster u Kaliforniji, upitan je li posljednje ispaljivanje projektila od strane Sjeverne Koreje povećalo šanse za izbijanje rata.

Predsjednik Donald Trump ostaje posvećen cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka, kazao je McMaster, te pozvao Kinu da reagira strožim ekonomskim sankcijama protiv Pyongyanga.

"Ne tražimo od Kine da reagira zbog nas, tražimo od Kine da reagira zbog sebe, jer je u njihovom interesu da odmah nešto poduzmu", objašnjava Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

"Postoje načini kako da se riješi ovaj problem osim oružanog sukoba, ali ovo je utrka jer je on sve bliže i bliže i nemamo više puno vremena", upozorio je McMaster.

Eskalacija napetosti

Napetosti na Korejskom poluotoku eskalirale su tokom vikenda kada je Donald Trump u regiju poslao nekoliko američkih borbenih aviona F-22 Raptorsa.

S druge strane, i Sjeverna Koreja je pooštrila retoriku - u dvije faze. Prvo je jučer njihov ministar vanjskih poslova izjavio da "američki predsjednik Donald Trump traži da dođe do rata" kroz, kako je kazao, vrlo opasno nuklearno kockanje na Korejskom poluotoku.

Danas je, pak, južnokorejska državna agencija objavila kako su najavljene vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, koje će se održati sutra, "opasna provokacija koja gura regiju na rub nuklearnog rata".

Velika vojna vježba, u kojoj će učestvovati oko 230 aviona i 12.000 pripadnika južnokorejske i američke vojske, trebala bi trajati cijelu sljedeću sedmicu.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja ispalila je prije pet dana novi projektil preko Japana. Kako je procijenila južnokorejska vlada, imala je doseg od 13.000 kilometara, odnosno mogla je doći sve do Washingtona. Nedugo nakon lansiranja u srijedu američki su stručnjaci došli do slične brojke. Raketa je letjela 950 kilometara na visini od 4.475 kilometara.

Pjongjang je objavio da ona može nositi nuklearnu glavu i pogoditi bilo koju tačku na američkom teritoriju.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>