Regija i Svijet Svijet

SAD će razmotriti zahtjev za izručenje Gulena zbog atentata na ruskog ambasadora u Ankari

600_1522680415gulen

“Razmotrit ćemo sve materijale koje nam turska vlada dostavi u tom slučaju i donijet ćemo odluku o eventualnoj ekstradiciji na bazi činjenica i relevantnih američkih zakona“, kazao je glasnogovornik američkog Ministarstva pravde Nicole Navas Oxman za rusku novinsku agenciju TASS.

Ruski ambasador Andrei Karlov ubijen je 19. decembra 2016. godine u Ankari. Atentat je počinio turski policajac Mevlut Mert Altintas koji nije bio na dužnosti, a koji je bio povezan s terorističkom organizacijom FETO.

Na čelu s Fetullahom Gulenom, FETO je 15. jula 2016. godine posredstvom infiltriranih podanika unutar turske vojske, policije i drugih institucija izveo i pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Atentat na ambasadora Karlova izveden je u Umjetničkoj galeriji, u Ankari u trenucima dok se obraćao prisutnima na izložbi. Atentator mu je prišao i usmrtio ga hicima iz pištolja, a policija je ubila napadača.

Ubistvo ambasadora Karlova dogodilo se u jeku procesa normalizacije tursko-ruskih odnosa, a Karlov je bio jedan od važnijih aktera tog procesa.

Istragom je utvrđeno da je atentat povezan s terorističkom organizacijom FETO koja je pokušala da napad predstavi kao djelo ekstremističkih grupa.

Do sada su uhapšene tri osobe koje su osumnjičene za povezanost s atentatom, a državni turski tužilac je saopćio da je atentator Altintas i lično poznavao Gulena.

(Bportal.ba/AA)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši