BiH Vijesti

Sa računa posebnih namjena: Vlada RS-a uzela 60 miliona maraka da zakrpi budžet

Iz Vlade Republike Srpske jučer su potvrdili da su 60 miliona maraka sa escrow računa, odnosno od sukcesije i privatizacije, uzeli kako bi platili dospjele budžetske obaveze, ne osvrćući se na upozorenja javnog revizora da su to i ranije radili bez odobrenja Narodne skupštine RS-a.

– Vlada Republike Srpske utvrdila je na osnovu Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, na svojoj Prvoj sjednici odluke koje se odnose na obezbjeđivanje sredstava za nesmetano izvršavanje dospjelih budžetskih obaveza – odgovorili su iz Ministarstva finansija za portal Capital.

Kako piše ovaj portal, Vlada RS-a je bez objašnjenja s escrow računa uzela 60 miliona KM, a u odlukama o tome nije obrazložila za šta će iskoristiti novac sa tog računa posebnih namjena.

Vlada je 60 miliona KM sa escrow računa uzela i 2011. godine, a Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u izvještajima nakon toga napomenula da “korišćenje sredstava sa escrow računa za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza nije odobrila Narodna skupština”.

Na pitanje koliko je trenutno novca na escrow računu, ko i koliko duguje i kada treba da vrati novac na pomenuti račun, u Ministarstvu finansija nisu odgovorili navodeći samo da je “Informacija o stanju na računu posebnih namjena integralni dio izvještaja o izvršenju Budžeta, koji su javnosti dostupni na sajtu Ministarstva finansija”.

Međutim, posljednji izvještaj o izvršenju Budžeta, dostupan na sajtu Ministarstva finansija, odnosi se na prva tri mjeseca prošle godine. U tom izvještaju se navodi da je na escrow računu 31. marta 2018. godine bilo 10,8 miliona KM.

Portal Capital objavio je podatak o saldu escrow računa sa 6. junom 2018. Tada su u Ministarstvu rekli da je na tom računu 2,2 miliona KM.

U Ministarstvu nisu objasnili zašto odbijaju javnosti dati informaciju koliko novca trenutno ima na računu posebnih namjena.

(Bportal.ba/Capital.ba)

Podijeli na društvene mreže!