Ruski ministar odgovorio ministru BiH: Hoće li Povelja Kulina bana biti vraćena?

Ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski odgovorio je na pismo ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića u kojem je zatraženo vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.
Povelja-Kulina-bana-Zenica

Medinski u odgovoru napominje da se vrijedni rukopis iz 12. stoljeća čuva u Biblioteci Ruske Akademije nauka, te ističe da je ona u nadležnosti Federalne agencije naučnih organizacija (FANO).

– U vezi s tim rješavanje pitanja oko sudbine Povelje nalazi se van granica Ministarstva kulture Rusije. Stoga je vaše obraćanje proslijeđeno FANO-u, a o rezultatima ćete biti obaviješteni neposredno iz ove ustanove – piše Medinski.

Podsjetimo, ministar civilnih poslova BiH je sredinom decembra boravio u Sankt Petersburgu i tom prilikom je ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>