Regija Regija i Svijet Svijet

Rusi tvrde: Zapadne zemlje proizvele su više od 100 otrova sličnih “novičoku”

Zapadne zemlje su od sredine devedesetih godina prošlog vijeka proizvele najmanje 100 hemijskih agenasa sličnih “novičoku”, navodi se u izvještaju koji je objavljen na internet stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je podsjetilo da je u januaru 1993. godine Moskva među prvima potpisala Konvenciju o hemijskom oružju i odmah počela njenu primjenu, prenosi agencija Tass.

– Eliminacija ruskog hemijskog oružja izvršena je pod strogom međunarodnom kontrolom. Taj obiman proces je dovršen 27. septembra 2017. godine – navode iz Ministarstva.

U izvještaju se dodaje da je direktor sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja – OPCW potvrdio finalnu eliminaciju hemijskog oružja u Rusiji.

– Kada se radi o supstanci nazvanoj “novičok” u zapadnim zemljama, njena struktura je prvi put predstavljena 1998. godine u bazi podataka američkog Nacionalnog instituta za standardizaciju. Dvadesetak zemalja zapada istraživalo je slične supstance kao što je “novičok” od sredine devedesetih. Oni su proučavali načine kako da ga nabave, kao i njegove štetne efekte – dodaje se u saopćenju ministarstva.

Rusija napominje da strane naučne publikacije sadrže formule čak 100 jedinjenja koja u nekoj mjeri imaju svojstva slična “novičoku”, prenosi Al Jazeera.

Ministarstvo vanjskih poslova je istaklo da je teško imenovati zemlju iz koje je potekao tip agensa kakav je identificiran u britanskom gradu Salisburyu, kada su otrovani dvostruki ruski špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julija, imajući u vidu činjenicu da su metode nabavljanja jedinjenja sličnih “novičoku” veoma raširene na zapadu.

(Bportal/Fena)

Podijeli na društvene mreže!