BiH Vijesti Vijesti

RTRS uvjeren da ministar Čampara daje informacije Guardianu

600_1518596707guardian

Članak koji ima “bombastični naslov i ničim utemeljene tvrdnje”, kako navodi novinar RTRS-a, “podudara se sa izjavama federalnih zvaničnika i njihovih medija”. 

– Zabrinutost zbog navodnog prekomjernog naoružavanja pokazao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, inače kadar SDA. Tekst Guardiana i njegova izjava vremenski se podudaraju, pa je pitanje ko je kome izvor – konstatuje novinar RTRS-a, a Dnevnik možete pogledati ovdje.

A na Čamparinu izjavu jučer se osvrnuo i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

– Mislim da bi taj ministar mogao da malo uđe u prošlost pa da vidi da je preko deset, odnosno 15 godina, putem međunarodnog aranžmana ovdje bilo zabranjeno policiji Republike Srpske da bilo šta nabavlja od svega i da je bilo predviđeno da jedna duga cijev ide na deset policajaca, što je ponižavajuće za bilo kakvu ozbiljnu policiju. Policija RS-a ne samo da će nabaviti ovih 2.500 pušaka, nego je to u proceduri – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

U prilogu se konstatuje i da je tekst Guardiana “došao kao poručen pojedinim opozicionim liderima da optuže Dodika za ratno huškanje”.

U sinoćnjem Dnevniku RTRS-a iznesena je i teza da je tekst u Guardianu o “navodnom prekomjernom naoružavanju” policije RS-a zapravo spin “kako bi se zataškala priča o vojnoj obuci bošnjačke djece i mladića”.

Pri tome se misli na video-snimak udruženja “Askeri” koji se nedavno pojavio u medijima i izazvao burne reakcije javnosti.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

 

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši