BiH Slider Slider Vijesti

RS još nije dostavila informacije Ambasadi SAD-a o rezervnom sastavu policije

Ambasada SAD-a u BiH upoznata je sa činjenicom da je Narodna skupština RS usvojila, u prvom čitanju, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga RS, potvrđeno je za Vijesti.ba.

“I dalje tražimo informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Nastavićemo poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu, te javnu raspravu, kako bi pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU”, rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na upit Vijesti.ba.

Iz Ambasade ističu da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!