Rouhani: Lakoća s kojom su neke zgrade uništene u potresu pokazala je korupciju

Lakoća s kojom su se neki od domova koje je izgradila država srušili u zemljotresu koji je u nedjelju pogodio zapad Irana pokazao je koruptivne radnje u njihovoj izgradnji, rekao je u srijedu iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Rouhani_u_posjeti_Sarpol_e_Zahab_Xinhua

Neke od kuća koje su se srušile u ovom potresu, u kojem je poginulo najmanje 530 osoba, a hiljade su povrijeđene, izgrađene su u okviru programa povoljnog stanovanja koji je 2011. godine pokrenuo Rouhanijev prethodnik, Mahmoud Ahmedinejad, podsjeća Reuters.

- To što je kuća koju su izgradili obični ljudi u regiji Sarpol-e Zahab ostala čitava, dok se pored nje srušila zgrada koju je izgradila vlada, znak je korupcije. Očigledno je prisutna korupcija u građevinskim ugovorima - kazao je Rouhani na sastanku kabineta, prenose državni mediji.

Sarpol-e Zahab je najteže pogođen grad u zemljotresu magnitude 7,3 stepena po Rihteru, najsmrtonosnijem potresu u Iranu u više od decenije.

Društvenim medijima je počela kružiti slika na kojoj se vidi zgrada u Sarpol-e Zahabu s relativno malo oštećenja, dok se pored nje nalazi teško oštećena zgrada koju je izgradila vlada.

To je pokrenulo nagađanja da je loša gradnja zgrada u programu državnog stanovanja dovela do većeg broja smrtnih slučajeva u potresu.

Rouhani je u utorak obećao da će sve manjkavosti u zgradama koje je izgradila vlada biti kažnjene.

(Bportal.ba/Fena)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>