Fudbal Sport Sport

Robert Prosinečki ostaje selektor fudbalske A reprezentacije BiH, objasnio i zašto je promijenio odluku

Robert Prosinečki ostaje selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ova informacija potvrđena je za Faktor nakon današnje Vanredne sjednice Izvršnog odbora N/FSBiH na kojoj se raspravljalo o ostavci koju je Prosinečki podnio nakon poraza od Aremnije u 6. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

– Prosinečki je promijenio mišljenje i ostaje na klupi Zmajeva. Dobio je povjerenje Izvršnog odbora i pristao je da ostane i nadam se da će odvesti našu reprezentaciju na Evropsko prvenstvo – potvrđeno je za Faktor.

Posebna pažnja posvećena je analizi rada stručnog štaba „A“ selekcije, s obzirom na to da je selektor Robert Prosinečki nakon završetka utakmice sa reprezentacijom Armenije u medijima najavio svoju ostavku u daljem radu. Kako u formalno pravnom smislu ostavka selektora nije dostavljena u pisanoj formi, na sjednici su razmatrane sve relevantne okolnosti po prednjem pitanju. Poduzete su adekvatne mjere za rješenje novonastale situacije, a koje su bazirane na analizi i mišljenju Tehničkog komiteta NS/FS BiH, kao i ostalih elemenata vezanih uz stručni rad.

Pročitajte šta je o sjednici IO N/FSBiH objavljeno na zvaničnoj stranici Saveza:

– Nakon analize i definisanja mogućih uzroka koji su doveli našu A selekciju u težak položaj ostvarenja direktnog plasmana kroz kvalifikacije na EURO 2020, otvorena je diskusija u kojoj su svoje učešće uzeli članovi Izvršnog odbora. Napravljen je okvirni plan rada za naredni period sa ciljem iznalaženja najboljih rješenja u pravcu ostvarenja postavljenog zadatka, plasmana A selekcije na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Sagledavanjem objektivne situacije i trenutnog stanja, te uzimajući u obzir realne okolnosti i kvalitetne argumente, donesen je zaključak da Izvršni odbor daje punu podršku selektoru Robertu Prosinečkom do kraja kvalifikacionog ciklusa za EURO 2020, kako je definisano potpisanim ugovorom. Sa izvjesnom sigurnošću promjena selektora u ovom momentu ne bi polučila pozitivan efekat, a naše šanse za plasman kroz grupnu fazu su još uvijek moguće, realne i bodovno dostižne. Izvršni odbor je donio i odluku da će u narednom periodu poduzeti sve neophodne korake u cilju osiguravanja adekvatnih uvjeta u pravcu ostvarenja zacrtanog cilja, plasmana A reprezentacije Bosne i Hercegovine na EURO 2020 – saopćeno je iz Saveza.

 

Hrvatski stručnjak nakon sjednice IO objasnio je zbog čega je promijenio odluku.

– Nakon dolaska u reprezentaciju bila je opcija da ako BiH ne ode na Evropsko prvenstvo, da bi za mene bio neuspjeh. Poslije utakmice sa Armenijom sam dao ostavku. Poslije puno razgovora sa predsjednikom i članovima Izvršnog odbora dobio sam podršku. Odlučio sam da ne razočaram ljude, ali i sebe na kraju krajeva. Imamo šansu za odlazak na Evropsko prvenstvo, bar kroz baraž – kazao je Prosinečki.

Šta misli da se može promijeniti na bolje u narednom periodu:

– Pokazali smo da možemo igrati sa svakim i da imamo kvalitet. Promijenio sam mišljenje nakon dva dana razgovora – ističe Robi.

Govorio je i o greškama koje se pravili njegovi izabranici.

– Neki igrači možda nisu dali sve od sebe i tu najveću krivicu snosim ja. Mogli bi o tome pričati sat. Za sada snosim svu krivicu i zato sam stao iza odluke, jer nismo ostvarili što je bio plan – ističe selektor Zmajeva.

Na pitanje, da li ga je strah zbog svega da ne padne u očima javnosti, kratko je poručio:

– Svi obraćamo pažnju na to. Zbog podrške sam promijenio odluku. Nije mi bilo lako. Možda je najlakše bilo pobjeći – kazao je Prosinečki, dodavši:

– Moramo vratititi dobar ambijent, jer bez toga nema dobrih rezultata. Ako budemo svi zajedno, onda će biti i rezultata.

U medijima se nagađalo da su postojale klauzule u ugovoru koje su ga primorale da ostane na klupi BiH.

– Ugovor se raskida bez problema ako dvije strane hoće. Znate da to nije problem. Ponavljam da je podrška bila ključna – tvrdi selektor našeg A tima.

Javnosti se neće obratiti niko iz Izvršnog odbora N/FSBiH.

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!