Rješavanje problema Agrokora: Formiran ministarski tim zemalja regije

Ministri trgovine i ekonomije Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, koji su se u srijedu sastali u Beogradu kako bi razgovarali o problemima “Agrokora”, formirali su ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja kompanija iz sistema ovog koncerna u tim zemljama.
agrokor1

Prema saopćenju nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, dogovor ministara je da ubuduće svaka od ovih zemalja kontrolira finansijske i robne tokove kompanija vezanih za “Agrokor”.

Ministri su, također, izrazili spremnost za razgovore s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se stabiliziralo poslovanje tog koncerna, prenosi Hina.

"Agrokor" se spašava u Zagrebu – gdje novi izvanredni povjerenik vlade pokušava podmiriti dobavljače i povrati likvidnost koncerna, ali i u Beogradu gdje su predstavnici četiri zemlje dogovorili mjere zaštite kompanija koje posluju u okviru te kompanije. U osnovi, navodi se u saopćenju, regija ima zajednički problem.

Ministri očekuju da novi šef “Agrokora” imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje kompanija u sistemu koncerna, navedeno je u zaključku sa sastanka.

Također je istaknuto očekivanje da nova uprava "Agrokora" na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>