Rijaset IZ u BiH: Odluka predsjednika Trumpa ne doprinosi mirnom rješenju

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas se oglasio povodom jučerašnje odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da Ambasadu SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem.
1000_1512657583rijaset1

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini Trumpova odluka je "zabrinjavajuća jer je jednostrana" te smatraju da ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja.

Iz Rijaseta podsjećaju da je status Jerusalema definiran rezolucijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom koje bi trebalo biti obavezujuće za svakog, da je to sveti grad u kojem su smješteni objekti vjerske i kulturne baštine svih velikih religija svijeta.

Stoga bi ova odluka, naglašava se, "mogla izazvati posljedice koje je teško predvidjeti".

Rijaset IZ u BiH očekuje od SAD-a da svoje odluke donosi u skladu s težnjama za svjetskim mirom i razumijevanjem među narodima i kulturama.

- Nadamo se da će predsjednik Trump poslušati savjete svoje administracije i prijatelja SAD-a u svijetu i na Bliskom Istoku te promijeniti spomenutu odluku, kako su to činile i ranije američke administracije - stoji u saopćenju Rijaseta IZ u BiH koje prenosi MINA.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>