BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Referendumska farsa SDP-a: Nakon isteka roka za prijavu, pitaju članstvo da li će imati kandidata za Predsjedništvo BiH

Piše: Avdo Avdić

I to je moguće. SDP-ovci će 26. maja referendumom odlučivati da li će imati kandidata kojeg moraju prijaviti do 25. maja. Razapeti između procedure CIK-a i vlastite potrebe za dokazivanjem navodne unutarstranačke demokratije, čelnici SDP-a BiH odlučili su da pitaju članstvo da li će imati kandidata za člana Predsjedništva BIH. I to dan nakon što kao stranka moraju obavijestiti CIK da li će imati kandidata za tu funkciju.

Uglavnom, od silnih putovanja o trošku države i gradnje apartmana na Jahorini, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović nije stigao iščitati izborne propise. Nakon subotnje sjednice Glavnog odbora, u svojstvu eksperta za terorizam, granične prelaze, ljudska prava, demokratiju i izborne procese, Magazinović se obratio javnosti saopćivši da je SDP donio odluku o održavanju referenduma za svoje članstvo.

„Referendumsko pitanje koje je predloženo glasi – da li smatrate da SDP treba da predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH. Odgovara se sa „za“ i “protiv““, kazao je Magazinović na konferenciji za medije.

Kako je objavljeno na službenoj web stranici SDP-a BiH, referendum će biti održan u periodu između 24. i 26. maja.

„Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine donijeta je Odluka o raspisivanju referenduma članstva, na kojem će pravo glasa imati 42.726 članova. Oni će se na tajnom glasanju izjasniti o tome da li će SDP BiH imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH i, ukoliko to hoće, koja članica ili član će to biti“, piše na stranici SDP-a BiH.

Službeni glasnik BiH, broj 29/18. U tom je izdanju Centralna izborna komisija BiH objavila Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji će se održati u nedelju 7. oktobra 2018.godine.

„Podnošenje prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata – rok od 9. maja 2018. godine do 25. maja 2018. godine do 16 sati“, piše u članu 2 navedenog Uputstva.

To znači da su sve stranke koje žele učestvovati na predstojećim izborima dužne, najkasnije do 16 sati 25. maja, dostaviti prijave za izbore sa tačno navedenim nivoima vlasti za koji će imati svoje kandidate. Da ne bude zabune, do tog roka ne moraju se dostaviti imena kandidata, već samo prijava da će stranka imati kandidata za određeni nivo vlasti.

Prema Pravilniku o prijavi i uslovima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima stranke su dužne dostaviti dokaze o uplati propisanih novčanih sredstava, kao i potrebne potpise za određene nivoe vlasti. I za sve to je rok – 25. maj, do 16 sati.

SDP-ov referendum završava 26. maja, ili preciznije rečeno tačno 24 sata nakon što istekne rok CIK-a za prijavu stranke sa naznačenim nivoima vlasti za koje će imati svoje kandidate. Referendumsko pitanje je, podsjećamo, da li će SDP imati kandidata za člana Predsjedništva BiH. Šta god da odluči članstvo, bit će kasno za prijavu CIK-u. Ukoliko referendum nije samo farsa. A jasno je svima da jeste.

(Bportal.ba/Žurnal.info)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši