Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Referendum u Lukavcu: Građani danas odlučuju o opozivu načelnika Delića

Građani s područja Lukavca, koji imaju pravo glasa odgovarat će na pitanje: “Da li ste za opoziv načelnika Općine Lukavac Edina Delića?”.

Načelnik će biti opozvan ukoliko za odluku glasa više od 50 posto onih koji izađu na referendum.

Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac imenovala je 63 biračka odbora, koji će biti na isto toliko biračkih mjesta. Dodajmo da je na lokalne izbore 2016. godine izašlo 23.155 glasača, a od toga je 21.527 listića bila važeća.

Incijativu za opoziv načelnika u Općinskom vijeću pokrenuli su vijećnici SDA, podršku je dalo 18 vijećnika, trojica su bila uzdržana, dok ih je devet bilo protiv. Općinsko vijeće još 21. februara usvojilo je sve potrebne odluke za organiziranje referenduma koji je tada zakazan za 13. maj.

Podsjećamo, Edin Delić je na izbore za načelnika izašao kao nestranački kandidat, ali su ga podržali SDP, DF i SDU. Nedugo nakon izbora za načelnika općine zvanično je pristupio SDP-u.

Referendum će koštati 95.600 KM i u potpunosti će biti finansiran iz budžeta Općine Lukavac. Ukoliko građani izglasaju nepovjerenje načelniku Edinu Deliću, Centralna izborna komisija ima obevezu da u narednih 60 dana organizira vanredne izbore za načelnika.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši