Reakcije nakon izbora Ane Brnabić za mandatara: “Kapitulacija predsjednika Aleksandra Vučića pred Washingtonom”

Odluka predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da mandat za sastav buduće vlade povjeri ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je oštre reakcije opozicije, a beogradski mediji spekuliraju da je osjetno nezadovoljstvo i u redovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) čiji je Vučić predsjednik.
ANA BRNABIC

Dok koalicijski partneri podijeljeno reaguju na Vučićevu odluku, konzervativni dio opozicije optužuje novog šefa države da je pokleknuo pod pritiscima i utjecajima Washingtona, te da Brnabić uopće nije njegov izbor već odluka koju mu je nametnuo Zapad.

Beogradski mediji tvrde kako šest zastupnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, koalicijskog partnera socijalista i naprednjaka u parlamentu Srbije, neće glasati za izbor Ane Brnabić na mjesto premijerke, te Brnabić nema jedinstvenu podršku ni u vladajućoj SNS.

"Lom je potpuni u stranci. Ova odluka za mnoge je iznenađenje. Teško da će svi naši zastupnici podići ruku za Brnabić", citira portal Blica neimenovane izvore u vrhu Vučićevih naprednjaka.

Vođa Socijalističke partije Srbije (SPS), potpredsjednik Vlade i šef diplomacije Ivica Dačić, koji je spominjan kao jedan od kandidata za premijersko mjesto, poručio je da "poštuje prijedlog predsjednika Srbije".

Dačić kaže kako "očekuje veće sudjelovanje SPS-a u vlasti" i neko ministarsko mjesto više, obzirom da su njegovi socijalisti vodeći koalicijski partner Vučićevim naprednjacima.

Dačićev i Vučićev koalicijski partner Dragan Marković Palma, vođa Jedinstvene Srbije, među prvima je danas poručio da "Ana Brnabić nije njegova premijerka". Marković je ranije izjavio kako na čelo vlade treba doći "domaćin, koji ima obitelj, a poštovan je u svijetu".

Vučićev protukandidat na nedavnim predsjedničkim izborima i vođa parlamentarnog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da Ana Brnabić ima veće povjerenje Zapada nego predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ana Brnabić ima veće povjerenje Zapada od Vučića. Zato predsjednik mora predložiti ono što mu je Zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao. Je li čuo netko obrazloženje zašto je Ana Brnabić dobro rješenje za premijera? Vjerojatno mu je glupo da kaže da to nije njegov izbor nego tuđi", ocijenio je Obradović, rekavši da je Brnabić "cijeli život radila za inozemne kompanije i nevladine organizacije".

Šefica zastupničke skupine "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić izbor Ane Brnabić nazvala je "kapitulacijom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pred Washingtonom".

"To je očekivana odluka koja ne dolazi iz Vučićeve glave nego je odluka koja je sugerirana sa strane", citira agencija Beta Sandru Rašković Ivić.

Predsjednik opozicione Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže kako "ne vidi ništa što Anu Brnabić kvalificira da vodi Vladu Srbije".

Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića poručuje da je "interesira politika, a ne ličnost Ane Brnabić", te da će podržati njezinu spremnost da definira kao prioritet europsku budućnost, napravi razliku između Bruxellesa i Moskve.

Također, LDP uvjetuje svoju potporu Ani Brnabić njezinom sposobnošću da "presječe Gordijske čvorove u regiji - od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduvjet čupanja Srbije iz živog blata 90-ih".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je u četvrtak mandat za sastav nove srbijanske vlade Ani Brnabić, dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

"Tu odluku nije bilo lako donijeti, ali je donesena sukladno interesima i ciljevima Republike Srbije, s idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane", rekao je Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Ana Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba u augustu 2016., a kao donedavni premijer Vučić je dosad više puta pohvalio njezine rezultate.

Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke, što su potvrdili i svojim negodovanjem u povodu Vučićeve odluke da je predloži za mandatarku.

(Bportal.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>