BiH Vijesti Vijesti

Reakcije iz RS-a na najave formiranja rezervnog sastava FUP-a

Direktor Policije RS Darko Ćulum ocijenio je, povodom najave Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH o uspostavljanju rezervnog sastava policije, da problem predstavlja što se u Federaciji BiH ne bore za poboljšanje sigurnosne situacije već formiraju rezervni sastav da bi se suprostavili RS, prenosi Srna.

Ćulum je rekao da ne zna zašto pojedine agencije u BiH pozivaju OHR i međunarodnu zajednicu da spriječe osnivanje rezervnog sastava policije RS.

“Valjda možemo sami uređivati naše zakone i kako može izgledati naša regulativa i da predvidimo mogućnost i za rezervni sastav policije. Ne znam šta je tu sporno. Mi nemamo ništa protiv toga, ali se zna zbog čega se uvodi rezervni sastav policije, kada zatreba za elementarne nepogode, za poboljšanje bezbjednosti, za aktuelnu migrantsku krizu i drugo”, rekao je Ćulum za Alternatnivnu televiziju.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Parlamenta Staša Košarac rekao je da RS nema namjeru da se takmiči sa FBiH, ali da će biti oprezna kada su u pitanju namjere drugog entiteta.

Staša Košarac - undefined
AA: Staša Košarac

“Mi apelujemo da budemo posvećeni miru i bezbjednosti svih građana, naše opredjeljenje jesu mirne prilike u BiH i regionu i od toga ne odustajemo, ali institucije RS su jednostavno primorane da, zbog neadekvatnog postupanja zajedničkog nivoa institucija, određene politike i poteze povlače zbog zaštite interesa građana RS”, rekao je Košarac.

Podsjećamo, Federalni MUP saopštio je danas da je izradio prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH koji podrazumijeva formiranje rezervnog sastava.

“Kako ni do danas OHR i međunarodna zajednica nisu preduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u RS, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je konkretne mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane bezbjednosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu federalnog MUP-a.

Narodna skupština RS već je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji predviđa da rezervni sastav policije Srpske ima ista ovlaštenja kao i redovna policija.

(Bportal / Radiosarajevo.ba)

Podijeli na društvene mreže!