Razbijena kriminalna grupa: Jeftino konjsko meso prodavali kao skupu teletinu širom Evrope

Najmanje 66 osoba uhapšeno je kada je policija razbila međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom širom Evrope, objavio je Europol u nedjelju.
Horse meat scandal

Kriminalna mreža optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine. Prema izjavi dužnosnika Europola, meso nije bilo za ljudsku prehranu i tretirano je protuupalnim lijekovima koji se koriste za životinje.

Holandski trgovac mesom, za koga se vjeruje da je šef te kriminalne mreže, uhapšen je u Belgiji, navodi Europol.  Ostalih 65 osoba, koje su uhapšene u Španiji, optuženo je za prevaru i za nedjela protiv javnog zdravlja.

Skandal je prvo izbio u januaru 2013, kada su inspektori za hranu u Irskoj pronašli konjsko meso u gotovim pljeskavicama u lancu supermarketa Tesco.

U britanskoj štampi ubrzo su se pojavili naslovi kad su testovi pokazali da je meso prodavano u supermarketima do 100 posto konjsko meso.

U ljeto 2016. španske vlasti za zaštitu okoliša pronašle su nezakonitosti u trgovini konjskim mesom, koje je neadekvatno označeno i izvezeno.

Istraga je dovela do holandskog trgovca mesom koji je vodio mrežu iz Calpa u Alicanteu, navodi Europol.

Istragu je vodila  španska policija koja je sarađivala s istražiteljima u osam zemalja.

(Bportal.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>