Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Rasulo DF-a u Skupštini TK: Od vlasti do potpunog nestanka

Posljednje dvije zastupnice DF-a iz Skupštine TK napustile su ovu stranku prije nekoliko dana. Riječ je o Nedžadi Avdić i Lejli Didik Sarajlić. Prije njih, Demir Beganović je na samom početku mandata napustio DF i priklonio se SDA, a nešto kasnije je predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK Sabid Zekan, istupio iz stranke i kasnije pristupio SDP-u.

Od vlasti do nestanka

Gotovo nevjerovatno zvuči put DF-a u TK. Za nešto više od tri godine, od povjeranja 23 hiljade građana, do ulaska u vlast u kojoj su proveli nešto više od pola godine, izlaska iz vlasti i na kraju do parlamentarnog nestanka.

– Kluba DF-a više nema u Skupštini TK. Kolegica Nedžada Avdić i ja djelovat ćemo kao nezavisne zastupnice – rekla je za Faktor Lejla Didik Sarajlić.

Rasulo u DF-u Sabid Zekan, univerzitetski profesor i nosilac kantonalne liste na izborima, tumači veoma jednostavno.

– Mi smo na izborima uspjeh ostvarili zahvaljujući ljevičarskoj ideji Željka Komšića. Međutim, u stranku su ušli i neki ljudi koji i jesu i nisu ljevičari. Tu prije svega mislim na Damira Bećirovića – kaže Sabid Zekan.

Odnos s Centralom

On dodaje da Željko Komšić nije pokazao gotovo nikakav interes za Tuzlanski kanton te da je sve prepustio upravo Damiru Bećiroviću.

– Bio sam predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK tri godine i za to vrijeme iz Centrale sam dobijao samo naređenja. Nikada me niko nije pitao za mišljenje u vezi bilo čega. Tražili su slijepu poslušnost i kada sam odbio, dobio sam pokretanje disciplinskog postupka protiv mene. Logičan potez nakon toga bio je napuštanje stranke – kaže Sabid Zekan.

Aktuelno rukovodstvo Nedžadu Avdić i Lejlu Didik Sarajlić iz DF-a je ispratilo porukom “Bog Vam pamet dao”, što je naišlo na osudu unutar samog DF-a.

– Pored niza drugih razloga, nezainteresiranost stranačkih organa za komunikaciju i koordiniranje rada zastupnika u zakonodavnim tijelima, dovelo je do gašenja, ne samo Kluba DF-a u Skupštini TK, nego i mnogo ranije Kluba DF-a u Skupštini KS, kao i niza drugih klubova u općinskim i gradskom vijećima – objašnjava Lejla Didik Sarajlić.

Dodajmo da je na čelu stranke u TK sada univerzitetski profesor Zlatan Begić. On na izborima 2014. godine, kada je DF ostvario veliki rezultat, bio na čelu kantonalne liste Komunističke partije, koja je osvojila 1.797 glasova, a sam Begić dobacio je do 957 glasova. Zanimljivo je da je te 2014. godine, čak 25 kandidata sa kantonalne liste DF-a dobilo više glasova od sadašnjeg predsjednika Zlatana Begića.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši