Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Rasprava o PDA: Stranke danas o formiranju vlasti u TK

Danas će u Tuzli biti održan sastanak pet stranaka koje čine novu skupštinsku većinu, nakon kojeg bi trebalo biti jasnije šta će se u dešavati kada je u pitanju izbor skupštinskog rukovodstva, ali i nove Vlade TK.

SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH već usaglasili zajednički program, no formiranje vlasti je neizvjesno.

Kako je za Vijesti.ba potvrdio predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić, u međuvremenu je došlo do određenih komplikacija budući da je SBB predložio da u koaliciju uđe PDA, što kako je rekao, rezolutno odbijaju stranke Bh. bloka, a njihovo mišljenje podržava i SBiH.

“Ulazak PDA u koaliciju nama je neprihvatljiv, poručio je Čamdžić i dodao da će SBB-u biti predloženo da se “vrati na početne principe”.

“Mi smo već usalasili zajednički program. Imamo opširan dokument sa više do 300 mjera koje planiramo realizovati. Tražićemo od SBB-a da se vrati onome što je potpisao. Odbijamo ulazak PDA u koaliciju”, naglasio je Čamdžić.

Dobar u FBiH, a nije u TK

S druge strane predsjednik KO SBB-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić kaže da ova stranka nije nikoga uslovila, već samo predložila da se koaliciji koju je napravilo pet stranaka priključi i PDA.

– Ovo je bio samo naš prijedlog da se koalicija sa 19 proširi na 26 zastupnika i nije se radilo ni o kakvom ultimatumu bilo kome – pojašnjava Hadžiefendić.

Reagujući na istupe predstavnika DF-a i Naše stranke, iz kojih su poručili da im je ulazak PDA u koaliciju neprihvatljiv, naš sagovornik je rekao:

“Mislim da je tu riječ o selektivnom moralu – odgovara im podrška PDA u Parlamentu FBiH prilikom konstituisanja Zastupničkog doma, odgovara im i blok sa PDA, A-SDA i Narodom i pravdom u KS i drugim kantonima, a u TK ne odgovara. To mi je malo nejasno i nelogično”.

Hadžiefendić naglašava da bi danas trebala biti dosta jasnija situacija, nakon sastanka predstavnika SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH.

– Ja zaista ne znam u kojem će smjeru teći ti pregovori, naročito nakon ovakvih medijskih istupa predstavnika DF-a i Naše stranke. Konačnu riječ dat će SDP BiH, koji kao stranka s najviše osvojenih zastupničkih mandata vodi proces pregovora u TK – poručuje Hadžiefendić.

Pojašnjava da se predloženim ulaskom PDA u koaliciju SBB uopšte nije odmakao od zajedničkog usaglašenog programa pet stranaka.

– Vi vidite da imate narušene odnose i u USK, gdje su SDP i Naša stranka faktički izbacili DF iz koalicije. E sad, da li se to odražava i na ovu našu priču, stvarno ne znam, vidjet ćemo danas – govori nam Hadžiefendić.

Nakon što je SBB iznio svoj prijedlog vezano za PDA, ističe kako su i iz DF-a predložili uvođenje SDA u koaliciju jer su naveli da bi umjesto tri, mogli imati 12 poslanika u Skupštini TK.

– Mi zaista nismo nikog ništa uslovili, nego smo samo predložili. Mi i nismo u situaciji da bilo koga uslovljavamo. Pregovore vodi SDP i oni će odlučiti. SBB za sada ne smatra da bi trebao izlaziti iz koalicije ukoliko Bh. blok odbije naš prijedlog za ulazak PDA – zaključuje Hadžiefendić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!