Rapa: Bajramović štiti privilegovani sloj društva i bori se protiv socijalno pravednijeg zakona

Ukoliko novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH bude usvojen u obliku kakav je sada, Savez samostalnih sindikata će organizirati masovne proteste ispred zgrade Vlade FBiH na kojima ćemo tražiti kolektivnu smjenu svih članova Vlade, najavio je danas predsjednik sindikata Ismet Bajramović.
5a577a13-0bd4-4e3f-a6a2-4c2f0a0a0a7e-rapa-bajramovic-700x402

Predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa u izjavi za Vijesti.ba reagirao je na Bajramovićeve tvrdnje i najavu protesta, kazavši da je novo zakonsko rješenja povoljnije za većinu penzionera, te da se Bajramović protivno opisu svoga posla bori za socijalno privilegirane slojeve u društvu.

"Sigurno nije tačno to što Bajramović govori, penzije bi sigurno bilo veće nego prema postojećem zakonu, posebno starijim penzionerima jer danas je prosječna penzija 371 marku, a novim zakonom za 40 godina radnog staža penzija bi iznosila 560 KM, što znači da su u daleko povoljnijem položaju će penzioneri biti", kazao je Rapa za Vijesti.ba.

Naravno, dodaje Rapa, ovdje će u nagativnom položaju biti oni penzioneri odnosno radnici koji su imali visoke plaće i čije bi penzije iznosile po aktuelnom zakonu i više nego njihove plaće.

"E, ti će biti oštećeni, i ti trebaju biti oštećeni jer ko može primiti veću penziju nego što prima platu", naglašava Rapa govoreći za Vijesti.ba.

Dodao je da Bajramoviću protesti ne trebaju jer je predloženi zakon daleko socijalno pravedniji nego do sada. S tim u vezi, Rapa smatra, da Bajaramović vrši pritisak jer će se po predloženom zakonskom rješenju smanjiti raspon između najviše i najniže penzije, i biti socijalno pravedniji.

Prema tome, iz svega proističe da je upravo gospodin Bajramović protiv socijalno pravednijeg zakona.

"Njegova funkcija i zadatak je bila da se bori da radnici imaju veće plate, posebno radnici u realnom sektoru, čime bi automatski imali i veće penzije, te da se bori da se doprinosi uplaćaju na puni iznos penzija, i to bi bio njegov pravi angažman", dodao je Rapa.

Po njegovim statovima, može se zaključiti jedino da se bori za socijalno privilegirane slojeve, zaključuje Rapa.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>