BiH Vijesti

Ramić: Osnovni cilj Deklaracije formiranje trećeg entiteta

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) Emir Ramić smatra da je osnovni cilj saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH formiranje trećeg entiteta, “koji se zaobilaznim putem provlači kroz treću izbornu jedinicu i dovršavanje velikodržavnih hrvatskih ciljeva koji nisu postignuti u agresiji na BiH”.

-Radi se o otvorenom, direktnom mješanju Hrvatske i njenom političkom nasilju prema državi BiH, što je direktni udar na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i politički subjektivitet međunarodno priznate države BiH. Deklaracija predstavlja sastavni dio potrebe Hrvatske da istrajava na velikodržavnoj politici, odnosno agresivnom konceptu iz 90-ih godina – ustvrdio je Ramić u saopćenju, povodom usvajanja spomenute deklaracije.

Navodi također da je Haški tribunal u novembru prošle godine osudio Jadranka Prlića i druge na ukupno 111 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog poduhvata koji je smišljen i vođen od strane hrvatskog političkog i vojnog vrha iz Zagreba na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom, te Jankom Bobetkom.

Ramić je dodaje da se radi o “pravosnažnoj presudi kako tzv. Herceg-Bosni, tako i Hrvatskoj”.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!