BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Radončić i Čović iznad zakona: “Ne postoji opravdan razlog da se poništi konkurs za izbor direktora Poreske uprave”

Kako je “Slobodna Bosna” jučer izvijestila, premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, prekinuo je sjednicu Vlade nakon što su ministri SBB-a i HDZ-a, po nalogu strananačkih čelnika, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića, bez ikakvog zakonskog uporišta tražili da se poništi konkurs za izbor direktora Poreske uprave Federacije BiH.

To je potvrdio i v. d. direktora Agencije za državnu službu FBiH (ADS) Refik Begić koji je za Oslobođenje rekao da je “kompletna konkursna procedura izvršena u skladu sa svim zakonskim propisima, transparentno uz propisanu mogućnost žalbe”

Agencije za državnu službu je u konačnom mišljenju navela da je uslove za mjesto direktora stekao Šerif Isović, dosadašnji v.d. direktora PU, pored ostalog i zato što je jedini od osam kandidata položio pismeni dio stručnog ispita.

– Odgovorno tvrdim da je ADS konkursnu proceduru za izbor direktora i zamjenika direktora PU proveo u skladu sa zakonom i važećim normama, rekao je Refik Begić.

On je pojasnio detaljnu konkursnu proceduru, a koja, između ostalog, predviđa pismeni i usmeni dio stručnog ispita. U konkretnom slučaju, tročlana komisija dva sata pred pismeni ispit je sastavila listu od 30 pitanja koja su potom ubačena u računarski software i od kojih je računarski program nasumično odabrao 14 pitanja koja su i bila pred kandidatima.

– To znači da je uticaj čovjeka i subjektivnog faktora u ovom slučaju sveden na najmanju moguću mjeru. Odgovorno mogu potvrditi da nije presudan uticaj čovjeka u ocjenjivanju pismenog dijela ispita, kaže Begić.

Da bi položili pismeni dio ispita, kandidati su morali tačno odgovoriti na minimalno 70 posto od postavljenih pitanja, a to je u ovom slučaju iziskivalo tačan odgovor na 10 od postavljenih 14 pitanja. Tek uz taj uslov kandidati mogu preći na usmeni dio stručnog ispita.

– U ovom slučaju, od svih kandidata koji su pristupili polaganju pismenog dijela stručnog ispita, četiri kandidata za direktora i tri kandidata za zamjenika direktora, samo je gospodin Šerif Isović, kao kandidat za direktora, zadovoljio uslove. Ostali kandidati su imali određene rezulatate, ali nedovoljne za prelazak u sljedeći krug, odnosno usmeni dio ispita, izjavio je za Oslobođenje Refik Begić.

On je naveo i da je u tročlanoj komisiji za ovaj konkurs dva člana delegirala ministrica finansija, a ADS jednog. Naglasio je i da je jedini prigovor bio od jednog kandidata na sastav komisije, koji je Odbor ADS-a za žalbe odbio. Tek nakon kompletne procedure, ADS je dostavio mišljenje o tome da su se stekli uslovi za postavljenje Isovića za direktora PU.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši