Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Radnik iz BiH poginuo u Hrvatskoj, ostavio iza sebe brata blizanca i četiri sestre

Na gradilištu pročistača pitke vode u Komolcu kod Dubrovnika u četvrtak poslijepodne je u odronu kamenog nasipa s zemljom i betonskim blokovima teško povrijeđen radnik B. L. (50) koji je u Općoj bolnici Dubrovnik oko 18 sati ubrzo podlegao povredama, potvrdila je glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Davorka Bečić.

“Preminuli radnik je naš građevinski tehničar, porijeklom iz Kraljeve Sutjeske u BiH, s prijavljenim prebivalištem u Puli. Nije bio oženjen, a pomagao je veliku porodicu, brata blizanca i četiri sestre. Bio je zaposlen kao poslovođa dubrovačke kompanije za projektiranje i građenje “Trag” koja je ugovorni kooperant glavnog izvođača radova, Suez International. U ‘Tragu’ je radio od osnivanja kompanije, već punih osam godina, a njegova je smrt veliki gubitak za nas. O njemu mogu reći samo sve najbolje kao čovjeku i kao radniku. Nažalost, unatoč svim poduzetim mjerama zaštite na radu, ipak je došlo do tragedije o kojoj ću detalje i ja dobiti tek po okončanju uviđaja nadležne Inspekcije”, kaže direktor kompanije “Trag” Valento Šutalo, u kojoj je preminuli B. L. radio, piše Dubrovački vjesnik.

Gradilište je od jutra bilo u tišini i radnici, barem vidljivo, nisu radili. Time su odali počast preminulom kolegi, ali i ispunili zahtjev istrage kojoj je trebao neometan pristup mjestu nesreće radi utvrđivanja okolnosti.

Ni novinari nisu mogli pristupiti mjestu kobnog događaja, na samom prilazu pročistaču, na udaljenosti od samo 3 do 4 metra od bazena pročistača. Na mjestu nesreće, kraj gomile kamenja, betona i zemlje zatečen je bager koji će vjerojatno odron i ukloniti.

Predstavnik glavnog izvođača radova Suez International Toni Zlatić na godišnjem je odmoru i nije mogao reći ništa detalijnije.

Predsjednik Uprave gradske kompanije Vodovod Dubrovnik koja je investitor radova na pročistaču, Lukša Matušić u ime Uprave preduzeća izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja upravi ‘Traga’ i porodici stradalog poslovođe, naglasivši kako će sarađivati sa svim institucijama kod utvrđivanja okolnosti nesreće.

Predstavnik investitora ‘Vodovoda’ na gradilištu Zoran Stošić kaže kako će, s obzirom da je u pitanju povreda na radu sa smrtnim ishodom, svemu pristupiti detaljnije i opreznije no inače:

“Nadležni inspektor zaštite na radu na gradilištu je od 7 sati ujutro, ali još uvijek nije završio svoj posao. Dok stručnjaci sve ne utvrde, ne želimo ulaziti u ikakve spekulacije”, ističe Stošić.

Gradilište pročistača pitke vode za Dubrovnik je, podsjetimo, od izuzetnog značaja jer se građani Dubrovnika i nakon najmanje kiše, suočavaju sa zamućenjem pitke vode te su bili osuđeni na kupovinu boca i bidona s pitkom vodom. Pročistač je trenutačno u pokusnom radu, a ionako zahtjevno gradilište “krase” velike visinske razlike i teško pristupačni teren. Sve to je iziskivalo dobru organizaciju gradilišta i zaštitu radnika, ali unatoč svemu poduzetom, tragedija se ipak dogodila.

Radnici na gradilištu pričaju kako je preminuli poslovođa bio iskusan u svom poslu te jako smiren. Do nesreće je, kako neslužbeno saznaje ovaj portal, došlo kad je B. L. pred kraj radnog vremena išao provjeriti pokos kako bi utvrdio šta učiniti da se izbjegne odron koji se nažalost i dogodio.

Navodno se poskliznuo niz strminu, a potom su na njega pali kamen, beton i ostali materijal te ga fatalno povrijedili.

(Bportal.ba/Dubrovački vjesnik)

Podijeli na društvene mreže!