Regija i Svijet Svijet

Putin: Rusiji nameću sankcije, a Saudijskoj Arabiji ne

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da Moskva neće pokvariti svoje odnose s Rijadom prije nego bude završena istraga o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Oni koji optužuju Rusiju i nameću joj sankcije, govore da je novinar ubijen, ali Saudijskoj Arabiji ne nameću sankcije”, rekao je Putin u obraćanju u Sočiju.

Istakao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) odgovorne jer je saudijski novinar Khashoggi živio u toj zemlji.

“Oni koji optužuju Rusiju zbog hemijskog napada i nameću joj sankcije ne nameću sankcije Saudijskoj Arabiji iako govore da je novinar ubijen. U ovakvim situacijama potrebno je imati jednak pristup”, kazao je ruski predsjednik.

Dodao je da su odnosi između Rusije i Saudijske Arabije dostigli značajan nivo, naročito posljednjih godina.

“Pomenuta osoba je bila član elitnog saudijskog društva. Bio je povezan s određenim moćnim krugovima. Teško je komentarisati šta se dogodilo jer ne znamo šta se zaista zbilo. Zašto bi pokvarili odnose s Rijadom dok istraga o ovom slučaju ne bude završena?”, rekao je Putin.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!