BiH Vijesti

Prvi put nakon rata: BiH više izvozi u Njemačku nego Njemačka u BiH

Njemačka je najvažniji trgovinski partner Bosni i Hercegovini, a prvi put nakon rata naša država s vodećom ekonomijom Evrope ima pozitivan trgovinski bilans, odnosno trgovinski suficit. Doduše, riječ je o kratkom periodu (prva dva mjeseca 2018. godine) kada je izvoz BiH premašio 280 miliona KM, dok je uvoz iz Njemačke nešto veći od 272 miliona KM, što će reći da suficit BiH iznosi oko 8 miliona KM.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim, koji je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, govoreći o rastućoj trgovinskoj razmjeni BiH i Turske, otkrio je podatak da Turska s BiH trenutno ostvaruje trgovinski deficit.

“U ovoj godini je po prvi put uvoz iz Bosne prerastao naš izvoz u ovu zemlju. U narednom periodu ćemo raditi na jačanju naših trgovinskih odnosa”, rekao je Yildirim, iznoseći pomalo šokantan podatak da bi trgovinska razmjena dvije države već i ovoj, 2018. godini mogla dostići dvije milijarde KM.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, prokomentirao je za „Slobodnu Bosnu“ obje tvrdnje turskog premijera Binalija Yildirima.

-Da, tačno je da je naš izvoz u Tursku trenutno veći od turskog izvoza u BiH, ali rekao bih da je to trenutni „bljesak“ naše ekonomije, i nije pretjerano realno očekivati da godinu završimo u suficitu. Snažno je porastao naši izvoz u Tursku u posljednja dva-tri mjeseca, i u svakom slučaju trend je takav da možemo očekivati izbalansiranu trgovinsku razmjenu s Turskom. To bi za nas bila idealna pozicija, rekao je Šarović.

Komentirajući tvrdnju turskog premijera Yidilirima da bi trgovinski bilans na kraju ove godine mogao dostići dvije milijarde KM, Šarović je rekao kako ne vjeruje da će se to desiti u ovoj, ali da je uvjeren kako će se desiti u 2019. godini.

-To je cilj koji nije nedostižan. Za nas je važno da se stalno širi lepeza izvoznih proizvoda, da smo uz prehrambene artikle počeli izvoziti proizvode iz metalnog sektora. Zaista postoji veliki potencijal za rast našeg izvoza, ne samo u Tursku nego i u ostale zemlje, što se uostalom i pokazalo u protekloj godni koju smo okončali s rastom izvoza od 17 posto, što je vjerovatno najveća stopa rasta u cijeloj regiji. Izvoz iz BiH u 2017. godini prvi put je premašio 11 milijardi maraka, i u poređenju sa 2016. godinom, povećan je za 1,5 milijardi KM, rekao je Šarović za „Slobodnu Bosnu“, naglašavajući da je početak 2018. godine još bolji i da bi BiH mogla do kraja godine realizirati izvoz od oko 13 milijardi KM.

Inače je Evropska unija najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Jedna od rijetkih ekonomskih sila s kojom BiH ima veliku trgovinsku razmjenu, a ujedno bilježi izvoz veći od uvoza, je Austrija.

Ova država je u 2017. bila šesto najveće izvozno tržište za robu iz BiH. Naša zemlja već godinama bilježi pozitivan trgovinski saldo sa Austrijom, a zanimljivo je da se razlika povećava u korist BiH.

Ukupan izvoz iz BiH u Austriju lani je iznosio oko 900 miliona KM. To je porast za skoro 170 miliona u odnosu na godinu ranije.

No, Austrija nije usamljena: BiH ima trgovinski suficit i sa Švicarskom, Slovenijom, a prilično uravnotežen bilans s Italijom.

Ipak, Njamačka je već tradicionalno po obimu trgovinske razmjene najvažniji trgovinski partner BiH na svijetu.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši