Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Prvi dan Kurban-bajrama u nedjelju: Centralna svečanost za Tuzlu u Džamiji Kralja Abdulaha

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 10. zul-hidžeta 1440. godine po Hidžri., odnosno 11. augusta 2019. godine.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli.

Sabah-namaz će se klanjati u 5:00 sati, od kada počinje bajramski program. Bajram-namaz (s početkom u 6:21 sati) će predvoditi i hutbu održati Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Klanjanjem bajramskog namaza, muslimani u BiH i širom svijeta će početi obilježavanje Kurban bajrama, islamskog praznika u čijim danima se potvrđuje vlastita spremnost na žrtvu u ime Uzvišenog Allaha.

U danima Kurban bajrama, pored tradicionalnih običaja ustaljenim kod nas, muslimani imaju i dužnosti u koje se kao najvažnije ubraja i klanje kurbana.

U skladu sa islamskim propisima kurbansko meso se dijeli na tri jednaka dijela, od kojih se jedna trećina dijeli siromašnima, druga rodbini i prijateljima, a treća zadržava za vlastite potrebe.

U vrijeme Kurban-bajrama, također, muslimani koji za to imaju mogućnosti obavljaju petu islamsku dužnost hadž – hodočašćem Kabe u Mekki.

(Bportal.ba/Tuzlarije.net/Foto:Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!