BiH Vijesti Vijesti

Pruga Koper-Divača ipak će se graditi

Prema rezultatima koje je u nedjelju navečer objavila državna izborna komisija, na referendum je izašlo 14,96 posto registriranih birača.

Da se zakon o gradnji poništi glasalo je 50,1 posto birača, a da ostane na snazi glasovalo je njih 49,89 posto, prenosi Hina.

Unatoč tome zakon će ostati na snazi jer inicijatori koji smatraju da je projekt gradnje pruge za bolje povezivanje luke Koper i zaleđa preskup nisu uspjeli sakupiti potreban broj glasova da se zakon poništi.

Prema izmjenama zakona o referendumu od prije pet godina, zakon koji je već potvrđen u parlamentu poništava se ako je protiv njega glasala većina onih koji su izašli na birališta, ali protiv mora glasovati najmanje petina od ukupnog broja registriranih birača.

Nakon objave rezultata, Cerar je kazao da je vlada konačno dobila “zeleno svjetlo” da se zakon implementira, a gradnja pruge od strateškog značenja za Sloveniju započne, za što su između ostalog osigurana i sredstva iz europskih fondova.

Unatoč tome, negativni rezultat glasovanja loš je signal birača za Cerarovu stranku i stranke u njegovoj koaliciji tri tjedna pred parlamentarne izbore 3. lipnja.

Vrhovni sud je prije dva mjeseca prošlogodišnji referendum na istu temu proglasio nevažećim zbog formalnih propusta, a što je Ceraru bio povod za ostavku.

Lani je bio podržan vladin zakon o gradnji pruge koja bi trebala povećati transportne mogućnosti prema slovenskoj luci, no odziv na referendum iznosio je tek 20-ak posto birača.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši