BiH Vijesti Vijesti

Protest Bošnjačkog pokreta: Kolinda je dobrodošla u BiH, ali bez politike zločinca Tuđmana

“Kolinda Grabar-Kitarović dobro je došla u Bosnu i Hercegovinu ali bez politike ratnog zločinca Franje Tuđmana”, poručio je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, tokom obraćanja medijima ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu, piše Klix.

“Današnje mirno protestno okupljanje 22 građana BiH uslijedilo je nakon poruka premijera i predsjednice Hrvatske da će oni politiku prema susjedima i probleme s narodima u regiji rješavati onako kako je to radio Franjo Tuđman. To je za nas pokušaj tuđmanizacije politike u regionu i BiH, vraćanje u period ratnih sukoba jer svi znamo da su Tuđman i Šušak izbjeglu presudu Haškog tribunala za Udruženi zločinački poduhvat”, nastavio je Tokić.

Napomenuo je da je Kolinda Grabar-Kitarović dobrodošla u Bosnu i Hercegovinu, ali bez politike ratnog zločinca Franje Tuđmana uz objašnjenje da građani ne moraju čekati presudu da bi znali da su vojske RH i HVO u logorima smrti kakvi se ne pamte od Drugog svjetskog rata (Dretelj, Heliodrom i dr. ), ubijali i mučili samo zato što su Bošnjaci.

“Sinhronizovanim aktivnostima s velikosrpskom politkom, a po dogovoru Tuđmana s Miloševićem su činili sve da se podijeli država Bosna i Hercegovina. Današnji dolazak i neke najave ukazuju da kroz formu izbornih procedura se pokušava izvršiti pritisak za ekskluzivne izborne jedinice i ekskluzivne prostore za Hrvate što bi vodilo ka podjeli države BiH i planu od Cvetković-Maček do Tuđman-Milošević, a na tome na terenu rade Dragan Čović i njegov prijatelj Milorad Dodik”, kazao je.

Upozorio je hrvatsku javnost da predstavnici HDZ-a sprečavaju ulazak BiH u euroatlantske integracije.

“U pet slučajeva glasanja u institucijama BiH, Čović i drugi su glasali za interese koji odgovaraju proruskoj politici i dolasku ruske čizme na prostore Balkana i sprečavanju ulaska BiH u NATO i EU što je strateški cilj međunarodne politike BiH i većinsko opredijeljenje građana BiH”, rekao je Sejfudin Tokić.

Na konstataciju novinara da je hrvatska predsjednica izjavila da podržava put BiH ka EU, Tokić je kazao da je Kolinda u Solitu s Čovićem i Plenkoviću rekla da će sva pitanja rješavati po uzoru na Franju Tuđmana.

Na kraju je kazao da je protest upozorenje da se nikakvim izbornim procedurama ni zakonima neće odustati od strateškog cilja, a to je članstvo u EU i NATO.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši