BiH Vijesti Vijesti

Promocija Rumijeve “Mesnevije” u Banjaluci: Knjiga s kojom se čovjek savjetuje

Promotori knjige bili su muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, akademik Rešid Hafizović, dr. Mubina Moker i profesor Elvir Musić.

Dr. Mubina Moker u svom obraćanju kazala je kako nas Mevlana zapravo zove da se vratimo svome, svima nam zajedničkom duhovnom identitetu.

– Mevlana ne želi da mi budemo pasivne primateljke ponuđenog sadržaja, nego da slušamo šta to on nama ima kazati. Ahmed ef. Mešić je to kao prevodilac vrlo dobro prepoznao i u svakom onom stihu kada Mevlana kaže čuj, slušaj čovječe, promisli čovječe, Ahmed ef. Mešić u zagradi kaže čuj, o ti, Ahmede Mešiću, slušaj o ti, Ahmede Mešiću. Ahmed ef. Mešić “Mesneviju” promatra kao knjigu koja je napisana upravo za njega, i samo jedino za njega. I takav bi trebao da bude odnos svakog potencijalnog čitatelja “Mesnevije”.

Profesor Elvir Musić istakao je kako je “Mesnevija” zapravo jedna živa knjiga s kojom se čovjek savjetuje. Prema njegovim riječima ta savjetovanja se obavljaju na razne načine.

– Jedan od načina je da ovom djelu pristupimo sa svojim željama, svojim težnjama, svojim pitanjima na koja želimo pronaći odgovore. Prvi korak za jedan takav pristup jeste da čovjek bude iskren. Koliko smo mi danas iskreni prema drugima, prema sebi samima, i koliko smo spremni i u stanju u sehare naših duša primiti mudrost koja se krije unutar korica ove knjige, to je pitanje koje iziskuje odgovor u skladu sa našim vlastitim duhovnim stanjem.

Banjalučki muftija Osman ef. Kozlić istakao je da unutar muslimanske kulture i tradicije, ne postoji autor koji je steko veću svjetsku slavu od Rumija, čije se ime i dan danas spominje.

– Kada je bilo otvaranje Ferhat-pašine džamije prije dvije godine ja sam citirao njegove riječi kao svojevrsnu poruku svima nama i on kaže: “Pakao je ona kuća koja je bez prozora. Suština je vjere u otvaranju prozora.”, ili kada kaže tumačeći hadis ili izreku Muhammeda a.s. u kojem doslovno stoji “Moj ummet će se podijeliti na seamdeset i nekoliko frakcija ili skupina, svi će završiti u džehenemu osim jedne”. I onda slušamo muslimane kako se jagme i takmiče da budu u toj jednoj skupini koja će biti spašena na budućem svijetu. Dok Dželaludin Rumi kaže ovako: “Svaki musliman, svaki hrišćanin, svaki kršćanin, svaki jevrej, svaki savejac koji bude čestit, dobar čovjek, čestit vjernik ući će u dženet ili raj i bit će spašen.

Akademik Rešid Hafizović kazao je kako je iza Rumija ostalo djelo koje ga prezentira tako dobro i raskošno kao da je prisutan u svakom vremenu, pa i u ovom našem ovdje i sada, te da je njegov jezik ono što ga čini trajno prisutnim. Naglasio je kako Rumijev jezik nije diskurzivan, nije pojmovan, već slikovit, živa slika, čitav niz slika.

Mesnevija je nenadmašno remek-djelo sufijske literature, 26.000 stihova poezije u šest tomova kroz koje je na jedinstven način izložen gotovo svaki pojedinačni aspekt islamskog nauka, njegove teologije, metafizike, kosmologije i tradicionalne psihologije.

Večerašnjoj promociji “Mesnevije” u Banoj Luci prisustvovali su i potpredsjednici bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić i Josip Jerković.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši