BiH Vijesti

Prolaznici na izletištu Stojčevac pronašli minu spremnu za aktivaciju

Haris Holjan i Anes Dedović neugodno su se iznenadili jutros kada su šetajući izletištem Stojčevac naišli na minu koja se nalazila na šumskom putu udaljenom oko 500 metara od tamošnjeg spomen-obilježja.
Kako nam je rekao Holjan, minu su ugledali pukom srećom i odmah su kontaktirali Federalnu upravu civilne zaštite.

“Šetali smo jutros oko pola devet i sasvim slučajno sam ugledao minu ispred sebe na putu. Pripadnici FUCZ-a su brzo došli. Mina je postavljena za aktivaciju na putu. Nismo mogli vjerovati da je neko sposoban to uraditi”, rekao je Holjan.

Prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, mina je pronađena na površini koja nije “tretirana” jer nije riječ o minskom polju, kao što je to ranije bio slučaj s drugim lokacijama koje su očišćene.

“Došle su i kolege iz BH MAC-a kako bi se utvrdilo o čemu je tačno riječ, odnosno da li je možda riječ o ostatku minskog polja za koje se nije znalo da postoji ili nečemu drugom. To je staza koja se često koristi. Dok smo bili tamo biciklisti su projurili tom lokacijom, srećom pored mina. Hvala Bogu niko nije povrijeđen i ta opasnost je otklonjena”, kazao nam je Solak.

Riječ je o mini vrste PMA3. To je jugoslavenska vrsta protupješačke antimagnetne eksplozivne mine, također zvana i “klackalica”, koja je aktivirana nagaznom silom.

Općina Ilidža, na čijem području se nalazi i Stojčevac, potpuno je očišćena od mina krajem prošle godine.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!