Projekt sve izvjesniji: Plin iz Azerbejdžana uskoro u BiH

Albanski ministar energije u petak je predstavio studiju izvodljivosti za projekt vrijedan 618 miliona eura – gasni koridor između Albanije, BiH i Hrvatske, za koji se nada da će dobiti podršku EU i SAD.
plin-koridori-32

Albanski ministar Damian Gjiknuri je u Tirani predstavio preliminarnu studiju izvodljivosti za predloženi Jadransko-jonski plinovod (IAP). Rekao je da se nada da će izgradnju dijela između Albanije i Crne Gore finansirati EU, prenosi BiznisInfo.

On je rekao da Albanija ima veliki interes za ovaj projekat koji bi mogao pomoći gasifikaciji zemlje.

"Nadamo se da će nam EU i SAD pomoći" rekao je on.

Plinovod dug 511 kilometara trebao bi koštati 618 miliona eura, i povezat će Trans-jadranski plinovod (TAP) sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom.

U studiji izvodljivosti navodi se da bi kapacitet plinovoda bio 5 milijardi kubinih metara godišnje, od kojih bi Albanija i BiH dobijale po 1 milion, Crna Gora pola miliona, a Hrvatska 2,5 miliona.

Američki ambasador u Tirani, Donald Lu, izrazio je podršku ovom projektu, kao načinu da se dobije novi izvor energije koji nije ovisan o Rusiji, dodavši da je ovo način da se ojača regionalna saradnja.

Trans-jadranski plinovod je trenutno u izgradnji. On će dovoditi plin iz Azerbejdžana do Italije preko Turske, Grčke, Albanije, i ispod Jadranskog mora.

(Bportal.ba/BiznisInfo)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>