Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Pritisak SAD-a: Pacoli najavio moguće ukidanje carina na prozvode iz BiH i Srbije

Zamjenik kosovskog premijera Kosova Behdžet Pacoli vjeruje da bi iduće sedmice kosovska vlada mogla suspendirati carine na proizvode iz BiH i Srbije.

Pacoli je kazao kako istovremeno smatra da bi najispravnije bilo da se o ukidanju carina razgovara u danu kada dvije strane – Srbija i Kosovo – sjednu ponovo za pregovarački sto.

– Vjerujem da će carine biti suspendirane iduće sedmice i ja ću na tome insistirati u svim razgovorima s našim partnerima koje imamo i koje ćemo imati i ubuduće – rekao je Pacoli za kosovsku javnu televiziju.

Podsjetimo, Vlada Kosova je u novembru prošle godine uvela carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a sa ciljem, kako su naveli, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Američki državni podsekretar za politička pitanja David Hale prenio je danas predstavnicima kosovskih institucija da predsjednik SAD-a Donald Trump i američka administracija insistiraju na nastavku pregovora sa Beogradom i da će Kosovo, ako bude odgovorno za njihov neuspjeh, platiti veliku cijenu. Hale je naveo da će Kosovo “trpjeti posljedice” ukoliko ne suspenduje odluku o carinskim stopama na robu iz BiH i centralne Srbije minimum na 120 dana, prenijeli su mediji na albanskom jeziku.

On je ponovio da će Kosovo imati punu podršku SAD-a ukoliko se pridržava politike koja znači “zajedničko djelovanje” i “djelovanje koje se ne kosi sa američkim interesima” i stavom da su pregovori put do postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Hale je istakao da SAD i zemlje EU imaju isti stav prema rješavanju problema između Kosova i Srbije i da SAD očekuju da se pregovori okončaju uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije, prenose mediji u Prištini pozivajući se na izvore bliske Ambasadi SAD-a.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!