Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Pristupne ceste Pelješkom mostu na dodatnom čekanju zbog 221 kune i 35 lipa

Grčka kompanija Aktor dobila je na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske spor protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je odbijena žalba te kompanije na odabir Avaxa da gradi pristupne ceste Pelješkom mostu, dionicu Duboka – Sparagovići, objavio je u petak Večernji list.

Time se cijela priča oko pristupnih cesta, čija je gradnja procijenjena na 482 miliona kuna, dodatno zakomplicirala i to zbog 221 kune i 35 lipa, navodi dnevnik.

Aktor je žalbu Dkomu podnio 11. marta ove godine, no Komisija je 20. marta tu žalbu ocijenila neurednom i stoga je odbacila uz obrazloženje da Grci nisu uplatili propisanih 100.000 kuna naknade za pokretanje žalbenog postupka, nego “samo” 99.778,65 kuna.

Na to rješenje Komisije Aktor je podnio upravnu tužbu, a VUS je 25. aprila presudio u njegovu korist te poništio rješenje Dkoma i predmet vratio na ponovni postupak.

To znači da će Dkom sad morati donijeti odluku o Aktorovoj žalbi koju i nije bio razmatrao jer ju je proglasio neurednom. A to će sve dodatno prolongirati konačnu odluku o izvođačima i sam početak gradnje pristupnih cesta.

Dnevnik podsjeća da je upravnu tužbu protiv Dkoma u slučaju pristupnih cesta podnijela i druga grčka kompanija – Avax – i to jer je Komisija poništila odluku da ta kompanija gradi dionicu od Duboke do Sparagovića, prenosi Hina.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!