BiH Vijesti Vijesti

Pripadnicima “Srbske časti” biće biti zabranjen ulazak u BiH: U “slobodno vrijeme” rade kao osiguranje Cece Ražnatović

Pripadnici “Srbske časti” iz Republike Srbije, predvođeni Bojanom Stojkovićem iz Niša biće, saznaje Faktor, proglašeni prijetnjom za nacionalnu sigurnost te će im biti onemogućen ulazak na teritorij Bosne i Hercegovine.

Pod prijetnju po sigurnost BiH smatraju se prijetnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po BiH, što odgovara opisu aktivnosti “Srbske časti”, koje, prema podacima bh. službi, idu u pravcu formiranja paravojne jedinice na teritoriji BiH.

Vođa “Srbske časti” Bojan Stojković, te prvi čovjek te organizacije u RS Igor Bilbija, terete se za regrutovanje osoba iz kriminalnog miljea koji bi trebali činiti okosnicu paravojne jedinice, osnovaane za potrebe predsjednika RS Milorada Dodika. Pripadnici “Srbske časti” za sebe tvrde da su humanisti i da su aktivnosti te skupine apodređene uglavnom humanitarnim aktivnostima. Na koji način bi vojno obučavanje u kampu 63. padobranske brigade u Nišu moglo doprinijeti unapređenju pružanja humanitarnih usluga, nisu pojasnili.

Aktivnosti Stojkovića i ostalih “humanitaraca” iz “Srbske časti” su, ukazuju podaci obavještajnih službi, koordinirane iz Moskve, gdje nerijetko i borave. Pod patronatom ruskih službi prošli su obuke u vojnoj bazi “Ševatske Livade” u Preševu te “Humanitarnom centru” u Nišu. Stojković je čak i nosilac ordena kojeg mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin.

U “slobodno vrijeme” Stojković radi i kao lično osiguranje Svetlane Cece Ražnatović, udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Da postoje čvrste veze “Srbske časti” sa aktuelnom vlašću u RS potvrđuje, pored učešća na manifestacijama povodom 9. januara i fotografija sa Miloradom Dodikom, i fotografija nastala 12. decembra prošle godine, na kojoj pripadnici “Srbske časti” poziraju u zgradi Narodne skupštine RS.

Tu im je čast omogućio potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, koji je označen kao glavni koordinator aktivnosti u formiranju paravojne jedinice u RS. Stevandić, podsjećanja radi, ima veliko iskustvo u osnivanju i predvođenju paravojnih jedinica još iz posljednjeg rata, o čemu svjedoči obimna dokumentacija dostavljena Haškom tribunalu i domaćim pravosudnim institucijama.

Pored prvog čovjeka “Srbske časti” iz RS Igora Bilbije, jedna od ključnih figura je i Damir Došen Kain, osuđeni ratni zločinac koji je pred Haškim tribunalom priznao učešće u zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru.

(Bportal.ba/SB/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši